Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Değerlendirme Komisyonu (EC), 2020 Olimpiyatları'nı düzenlemeye aday kentlerden Tokyo ziyaretini tamamladı - Olimpiyat Haberleri

        2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacak şehrin belirleneceği 7-10 Eylül tarihleri arasında Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yapılacak 125. IOC toplantısı öncesinde aday şehirleri ziyaret eden Değerlendirme Komisyonu, Japonya'nın başkenti Tokyo'da incelemelerde bulundu. Ziyaretin son gününde Komisyon ve 2020 Tokyo Teklif Komitesi basın toplantısı düzenledi.

        Palace Hotel'deki ilk toplantıyı EC başkanlığını yürüten IOC Asbaşkanı Craig Reedie ve üyelerden IOC İcra Direktörü Gilbert Felli yaptı. Reedie, Başbakan Shinzo Abe'nin etkinliklere katılmasının, Japonya İmparatorluğu'nun Veliaht Prensi Naruhito'nun kendilerini kabul etmesinin ve iş dünyasının geniş çaplı katkısının, ulusal desteğin işareti olduğunu belirterek, ''Dört günlük ziyaretimiz sonunda güçlü devlet desteğine şahit olduk'' dedi.

        Olimpik ve paralimpik sporcularla tanışmaktan büyük keyif aldıklarını dile getiren Reedie, Tokyo Valisi Naoki Inose ve Japonya Olimpiyat Komitesi (JOC) Yönetim Kurulu'nun mükemmel ve profesyonel hazırlığı, çalışması ve kendini adamışlığından duydukları memnuniyeti dile getirdi.

        Japon temsilcilerin toplantısı

        Basın mensuplarının karşısına daha sonra Tokyo Valisi ve 2020 Tokyo Organizasyonunun başındaki Naoki Inose, Japonya Eğitim, Kültür, Spor ve Bilim Bakanı Hakubun Shimomura, JOC ve 2020 Tokyo Teklif Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda, JOC Asbaşkanı Masato Mizuno, Japonya Özel Sporcular Federasyonu Başkanı Mitsunori Torihara, Tokyo 2020 Sportif Direktörü Yuko Arakida, olimpiyat gümüş madalyalı erkek eskrimci Yuki Ota ve kadın paralimpik atıcı Aki Taguchi çıktı.

        Vali Inose, dört günlük organizasyon boyunca Tokyo'nun en iyi taraflarını gösterdiklerine inandığını ve teknoloji, ulaşım sistemi ve güvenlik gibi avantajlarının altını çizdiklerini söyledi.

        IOC Değerlendirme Komisyonu'na sporu seven bir vali olduğunu gösterdiğine inandığını ifade eden Inose, ''Japonya, satın alma gücü paritesine göre dünyadaki ilk 10 ülkeden biri. Olimpiyatlar yarın yapılacak olsa harcanmaya hazır 4,5 milyar dolarlık bütçemiz var'' dedi.

        Eğitim, Kültür, Spor ve Bilim Bakanı Hakubun Shimomura ise hükümet olarak finansal garantör olduklarını ve ellerinden geldiğince etkinliklere katıldıklarını belirterek, ''2016 Olimpiyatları adaylığımızda devlet erkanı arasında bu düzeyde işbirliği yoktu'' dedi.

        Shimomura, 7 Eylül'e kadar halk desteğinin artmasını beklediğini dile getirerek, istek ve tutkularını gösterdiklerini ve komisyonu etkilemeyi başardıklarını düşündüğünü söyledi.

        IOC Değerlendirme Komisyonu, 18–21 Mart tarihleri arasında İspanya'nın Madrid, 24–27 Mart'ta ise İstanbul'u ziyaret ettikten sonra Temmuz ayında rapor hazırlayarak IOC'ye sunacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ