Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Diğer Olimpiyat Tacizde 2 gözaltı! - Olimpiyat Haberleri

        Erzurum’da yapılan Kış Oyunları’nda yaşanan taciz olayı ortalığı ayağa kaldırdı. Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, iddiaları “iftira” olarak nitelerken, olayın perde arkası öğle saatlerinde su yüzüne çıktı.

        İddiaya göre, Erzurum kent merkezinde gezintiye çıkan Kanadalı iki sporcunun 50-55 yaşlarındaki anneleri, Oyunlar Köyü’ne gidebilmek için bir taksi durağına gitti. Taksiye binen iki Kanadalı, taksi şoförü ve taksicilik yapan iki genç arkadaşının tacizine maruz kaldıklarını öne sürdü. Elle ve sözlü tacize uğradıklarını iddia eden iki kadın, Oyunlar Köyü’ne gittiklerinde durumu polise bildirdi. Bunun üzerine polis, 2 genci gözaltına aldı.

        Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk de olayı doğrularken, “Olay Oyunlar Köyü’nde değil, şehir merkezinde yaşanan bir olay. Taksiciler de, dil sorunu nedeniyle yanlış anlaşıldıklarını söylüyorlar. Şu anda şahısların ifadeleri alınıyor. Sorunun tam olarak ne olduğu ortaya çıkacaktır. Olay üzücü ama maalesef olabiliyor” dedi.

        ORKUN ÇİZMELİ/ (AHT)

        Yunus Akgül'den taciz açıklaması

        Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, 25. Dünya Üniversite Kış Oyunları'nın (Universiade Erzurum-2011) son derece başarılı şekilde devam ettiğini söyledi.

        Akgül, organizasyondaki aksaklık ve taciz iddialarına ilişkin, ''Maalesef kendi gazetelerimiz bir taciz olayı çıkardılar, kendi ayağımıza kurşun sıktık. Taciz iddiası olan ekibin başından böyle bir şeyin olmadığına dair yazılı belge almak zorunda kaldık. Kendi ayağına kurşun sıkmak ifadesi, tam burada yerini buluyor'' dedi.

        Oyunların 6. gününde açıklamada bulunan Akgül, muhteşem bir açılışın ardından, şu ana kadar organizasyonda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını, her şeyin çok güzel gittiğini belirtti.

        Bütün etkinlik alanlarında herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını anlatan Akgül, ''Özellikle hava muhalefeti nedeniyle kar sporlarında endişe ediyorduk. Ancak bir-iki saatlik gecikmelerin dışında onlardan da ertelenen olmadı. Gayet güzel gidiyor, müsabakalar seyrinde devam ediyor. Herkes çok memnun. Sonuna kadar tahmin ediyorum, bu şekilde götüreceğiz'' diye konuştu.

        Erzurum halkının oyunlara ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Akgül, ''Bu kadar büyük ilgi beklemiyordum Erzurum halkından... Ancak, her alanda, dağlardaki kayak alanları dahil, özellikle atlama yarışmalarında büyük izdiham oluyor. Bu ilgilerinden dolayı Erzurum halkına çok teşekkür ediyorum'' ifadesini kullandı.

        FISU MEMNUN

        FISU yetkilileri ile her gün birlikte olmaya özen gösterdiğini, yetkili diğer arkadaşlarının da kafile başkanlarıyla görüştüğünü kaydeden Akgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

        ''Bugüne kadar herhangi bir şikayet almadığımız gibi sürekli memnuniyet ifadeleri alıyoruz, hep teşekkür ediyorlar. Tesislerimizin güzelliğinden dem vuruyorlar. Bundan sonra buralara kamp yapmak için geleceklerini, daha büyük şampiyonaların buralara yakışacağını söylüyorlar. Böyle bir memnuniyet ifadesi var. Oyunların sonuna kadar bu memnuniyet ifadesini koruyabilirsek, daha büyük organizasyonlar için Universiade bizim açımızdan çok büyük bir referans olacak.''

        TESİSLERİN TÜRK SPORUNA KATKISI

        Organizasyon için yapılan tesislere önemli paralar harcandığına işaret eden Akgül, şunları söyledi:

        ''Tesislerin maddi anlamda kendini amorti etmesi diye düşünmüyoruz. Biz bu işin Türkiye ekonomisine, Türk sporuna genel anlamda katkısına bakıyoruz. Uzun vadede çok büyük katkısı olacak. Çünkü, 2012 Dünya Gençler Kayak Şampiyonası'nı şu an ülkemize kazandırdık. Yenilerini de kazandıracağız. Burada şu anda birçok uluslararası federasyonun yetkilisi var. O kişilerle temas kurmaya başladık. Çeşitli organizasyonlara aday olacağız. Uzun vadede bu tesislerin hem Türk sporuna hem de Türk ekonomisine çok büyük katkıları olacak.

        Biz kış sporlarına bugün itibariyle başladık. Daha önce hiçbir tesisimiz yoktu. Dolayısıyla sporcunun yetişme şansı yoktu ama artık var. Buraya ciddi bir yatırım yaptık. Eğer bundan sonra sporcu yetiştirmezsek, bu millet bizden hesap sorar. Bugün başlayacak sporcular iki sene sonra artık dünya, Avrupa şampiyonalarında, olimpiyatlarda boy göstermeye başlayacaklar. Ondan sonra da madalya için mücadele edecekler. Dolayısıyla bu tesislerin hem Türk sporuna hem de Türkiye ekonomisine uzun vadede çok büyük getirisi olacak.''

        OYUNLAR KÖYÜ

        Akgül, oyunlar köyüyle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

        ''Kış sporlarında genellikle dağ uzak olur şehre ve ayrı bir oyunlar köyü kurulur. Kayak sporcuları orada kalır, buz sporcuları da şehirdeki ayrı bir köyde kalır. Ancak biz, hem kayak sporcularını, hem de buz sporcularını aynı oyunlar köyünde yatırıyoruz. Bu da Erzurum'un özelliğinden kaynaklanan bir olay. Çünkü, etrafında kar sporlarının yapıldığı dağlar kent merkezine çok yakın. Tarihte ilk defa böyle bir şey yapıyoruz. Bu kadar kalabalık bir köy olmasına rağmen hem yemeklerimizden hem sosyal aktivitelerden herkes o kadar memnun ki... Sporcular için orada spor salonları eğlence, alışveriş merkezleri, poliklinikler oluşturduk. Adeta orada hiç dışarı çıkmadan bir yaşam alanı oluşturduk. Her şeyiyle mükemmel, herkes teşekkür ediyor. Oyunlar köyümüzü herkes dünyaya örnek gösterilecek bir oyunlar köyü olarak ifade ediyor.''

        ''KAPANIŞ DA MUHTEŞEM OLACAK''

        Gençlik ve spor Genel Müdürü Yunus Akgül, açılıştaki muhteşem organizasyonu kapanışta da gerçekleştireceklerini bildirerek, ''Şu anda provalar, çalışmalar devam ediyor. Kapanışta da Erzurum halkına ve Türk halkına güzel bir gösteri hazırlıyoruz. Güzel bir gösteriyle bu oyunları kapatacağız'' diyerek sözlerini tamamladı.

        İDDİALARA TEPKİ

        Organizasyondaki aksaklık ve taciz iddialarına da tepki göstererek, ''Kendi ayağına kurşun sıkmak ifadesi tam burada yerini buluyor'' diyen Akgül, şunları kaydetti:

        ''Herkes burada organizasyonun tesislerimizin güzelliğinden övgüyle bahsederken, maalesef kendi gazetelerimiz bir taciz olayı çıkardılar ve dün bütün gündem onunla çalkalandı. Halbuki yazılması gereken güzellikler vardı. Maalesef gittik, taciz iddiası olan ekibin başından böyle bir şeyin olmadığına dair yazılı belge almak zorunda kaldık, ama olan oldu, golü yedik. Kendi ayağımıza kurşun sıktık.

        Ben 2008'de Pekin'deki olimpiyatlardaydım. Orada bir milliyetçi Amerikalı bir turisti vurdu. Ancak hiçbir Çin gazetesinde yer almadı. Öyle çabuk geçiştirildi ki... Biz 'olanları geçiştirelim' demiyoruz. Hiçbir zaman böyle bir şey demedik. Var olanlar her zaman yazılsın, ancak olmayan şeyleri de böyle güzel bir organizasyonda kendi kalemizde gol atar gibi yazmak, çizmek bizi gerçekten üzdü, üzmeye de devam ediyor. Bunu yapmamalıyız diye düşünüyorum.''

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ