Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol NBA Belirsizlik hala sürüyor! - Basketbol Haberleri

        Haydi beyler! Son smaçlar, son üçlükler... kapatıyoruz.”

        Eğer 30 Haziran 2011 tarihine kadar NBA yönetimi ile 450 NBA oyuncusunu temsil eden Oyuncular Birliği arasında NBA oyuncularının kazançlarını ve sosyal haklarını belirleyen toplu iş sözleşmesi konusunda bir uzlaşı sağlanamazsa yukarıdaki sözler gerçek olacak. NBA Başkanı David Stern, Kobe Bryant’tan LeBron James’e, Hidayet Türkoğlu’ndan JohnWall’a kadar tüm NBA oyuncularına NBA’de bütün faaliyetlerin durdurulduğunu ilan edebilir.

        NBA ve Oyuncular Birliği arasında Haziran 2005’te imzalanan ve 30 Haziran 2011 tarihinde geçerliliği sona erecek olan toplu iş sözleşmesinin yenilenmesi için iki taraf da şu ana kadar çeşitli zamanlarda görüşmelerde bulunsa da ortak bir zemin henüz bulunamadı. Kısa bir süre önce NBA Başkanı David Stern’ün ağzındaki baklayı çıkarıp lig yönetiminin Oyuncular Birliği’nden “ne istediğini” açıkça dile getirmesi ise ortalığı iyice yangın yerine çevirdi. Stern yaptığı açıklamada bir yılda ‘çalışanlarına’ 2.1 milyar dolar ödeyen NBA’in oyuncuların gelirlerinde 750-800 milyon dolarlık bir kesintiye gitmek istediğini söyledi. Stern’ün telaffuz ettiği bu rakam tüm oyuncuların maaş çeklerinde yaklaşık yüzde 33’lük bir indirime denk geliyor.

        ACI REÇETE

        NBA başkanı olarak 26. yılını geride bırakan tecrübeli yönetici, ligin 2010-11 sezonu sonuna kadar350 milyon dolar zarar edeceği ve bu ekonomik yapının ligdeki 30 takımı da olumsuz etkilediğinin altını çizdi. 68 yaşındaki Stern, NBA’in krizden çıkmak için bazı takımların kapısına kepenk vurmayı da düşündüğünü ifade ettiyse de hangi takımların kapatılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu konusunda detay vermedi. Ancak NBA kulislerinde senelerdir zarar eden Memphis Grizzlies, Michael Jordan’ın sahibi olduğu Charlotte Bobcats, Minnesota Timberwolves, New Jersey Nets ve Sacramento Kings’in “kepenkleri indirebileceği” konuşuluyor.

        DAHA ÇOK İSTERÜK!

        Halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmesine göre NBA’deki tüm oyuncular NBA’in bir yıl içinde basketbolla alakalı gelirlerinin (reklam, bilet satışı, televizyon hakları, forma ve lisanslı ürün satışı vb.) yüzde 48.04’ünü alabiliyor. Oysa NBA yönetimi, oyunculara düşen payın yüzde 48.04’ten yüzde 33’e çekilmesine ve ligdeki 30 takıma daha fazla pay verilmesini talep ediyor. Oyuncular Birliği ise araştırmalara göre 2009-10 Sezonunda 4 milyar dolar gelir elde ederek tarihinin en kazançlı sezonunu geçirdiği öne sürülen NBA’in oyunculara daha büyük bir lokma vermesini istiyor.

        OYUNCULAR YANDI!

        NBA’in isteği gerçekleşip oyuncu kontratlarında yüzde 33’lük azalmaya yaşanırsa NBA yıldızlarının kazançlarında da ciddi kayıplar olacak. Örneğin 24.8 milyon dolarla NBA’de bu yıl en yüksek gelire sahip oyuncu durumdaki Los Angeles Lakers’ın süper yıldızı Kobe Bryant, yüzde 33’lük indirimle 2011-12 sezonunda kazanması gereken 25.2 milyon dolar yerine 16.9 milyon dolar alacak. 2011-12 sezonunda 10.6 milyon dolar kazanacak milli oyuncumuz Hidayet Türkoğlu ise yüzde 33’lük indirim sonrasında 7.1 milyon dolar alacak. All-Star pivotumuz Mehmet Okur da 10.9 milyon dolar yerine 7.3 milyon dolara ‘razı olacak’.

        KESİNTİDEN ÖNCE-KESİNTİDEN SONRA

        Kobe Bryant 25.200 16.900

        Rashard Lewis 22.100 14.800

        Kevin Garnett 21.200 14.200

        LeBron James 16.200 10.800

        İLK HEDEFİNİZ AVRUPA

        NBA lokavta gittiği takdirde ligde forma giyen 450 oyuncunun kontratları yeni

        sözleşme yapılana kadar askıya alınacak ve bu süreçte hiçbir oyuncuya ödeme

        yapılmayacak.Lokavtın uzayıp aylar sürmesi durumunda bazı oyuncular özellikle NBA’deki Avrupalı yıldızlar ve kariyerlerinin son demlerini yaşayan oyuncular

        para kazanmadan oturmak yerine sorun çözülene kadar Avrupa’ya gelip, Avrupa

        kulüplerinde basketbol yaşamlarını sürdürmeyi düşünebilir. Boston Celtics’in

        takım kaptanı All-Star forvet Paul Pierce, lokavt durumunda Avrupa’da basketbol oynamak istediğini açıklayan ilk NBA yıldızı olmuştu

        1999 KORKUSU

        NBA ve Oyuncular Birliği arasında orta noktayı bulma çabaları şu an için sonuçsuz kalsa da her iki tarafın da aklında geçmişte yaşanan ve lige büyük bir zarar veren 1999’daki

        lokavtın anılarının bulunması, uzlaşma umutlarının yeşermesine neden oluyor. 1998-99 sezonu öncesinde NBA ve Oyuncular Birliği arasındaki toplu iş sözleşmesi örüşmelerinin olumsuz neticelenmesi ligin greve gitmesine ve 1998-99 sezonunun kısaltılarak 50

        maçlık bir normal sezon oynanmasına neden olmuştu. NBA’in imajı bu lokavt nedeniyle büyük zarar görürken takımlar ve oyuncular yüz milyonlarca dolar kaybetmişti.

        RAKAMLARLA NBA

        4 MİLYAR DOLAR:

        NBA’in 2009-10 sezonunda elde ettiği basketbolla alakalı gelirler toplamı

        17.149:

        Bir NBA maçını takip eden ortalama seyirci sayısı

        367 MİLYON DOLAR:

        Ortalama bir NBA takımının mali değer

        HTSPOR/Mete AKTAŞ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ