Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Şike davasında karar günü - Futbol Haberleri

        'Futbolda şike' iddiaları üzerine aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım'ın da bulunduğu 4'ü tutuklu 93 sanık hakkında açılan davanın 22. duruşması görüldü. Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya tutuklu sanıklar Aziz Yıldırım, Olgun Peker, İlhan Ekşioğlu ve Yusuf Turanlı getirildi.

        TUTUKSUZ SANIKLAR KATILDI

        Tutuksuz sanıklardan Sadri Şener, Nevzat Şakar, Mecnun Otyakmaz, Tayfur Havutçu, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun, Ümit Karan, Serdar Adalı, Korcan Çelikay, İbranim Akın, İlkay Çelikay ve Serdar Kulbilge'nin de aralarında bulunduğu 36 tutuksuz sanık da duruşmada hazır bulundu.

        BEŞİKTAŞ BAŞKANI FİKRET ORMAN DA İZLEYİCİLER ARASINDA

        Duruşmaya izlemek için spor camiasından isimlerde hazır bulundu. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, Fenerbahçe yöneticilerinden Abdullah Kiğılı, eski yöneticiler Murat Özaydınlı ve Mahmut Uslu da duruşmayı izliyor.

        YOKLAMA YAPILDI

        Sanıkların ve avukatların salona alınmasının ardından ilk olarak yoklama yapıldı ve duruşmaya gelen sanıklar tespit edildi. Salona tutuklu ve tutuksuz sanıklar, avukatlar ve tutuklu sanıkların yakınları alındı.

        GÜVENLİK ÖNLEMİ

        Duruşma nedeniyle adliye çevresinde de yoğun güvenlik önlemleri alındı. Spor polisi, çevik kuvvet ve sivil polisler adliyeyi sıkı bir güvenlik çemberine aldı. Polis köpekleri de adliye çevresine yerleştirildi. Adliye içinde de duruşmanın yapılacağı salonun katında barikatı oluşturuldu. Öte yandan salonun dolu olması nedeniyle duruşmaya sınırlı sayıda muhabirler alındı. Muhabirlere ve izleyicilere İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ait akreditasyon kartı verildi.

        MÜDAHİL TRABZON'UN AVUKATI KONUŞTU

        Özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nce görülen duruşmaya, müdahil Trabzonspor'un mütalaaya kaşı beyanlarını vermesi ile başlandı.

        Trabzonspor'un avukatı Nusret Yılmaz, "1974 yılında 1. lige çıkan, sonra şampiyonluklara ambargo koyan Trabzonspor aleyhine teşvik ve şike girişiminde bulunan sanıklar, Trabzonspor'un teşvik girişimini engellemek istediklerini belirttiler. Buna dayanak olarak, rakip takımdaki memleketi Trabzonlu olan futbolcuları gösterdiler. Bu yaklaşım Türk futbolunun yarınları açısından kabul edilemez. Bu savunmalara itibar edilemez. Burada avukatın biri Eskişehir-Trabzon maçında Trabzonlu doğumlu Eskişehirli futbolculardan bahsetti. Ancak o zamanki maçta oynayan Eskişehirspor kadrosunda Trabzon doğumlu kimse yok. Bu iş din, dil, ırk, meselesi değildir.Bu bir kişilik, şahsiyet ve adamlık meselesidir" dedi.

        KAZIM KOYUNCU'NUN SÖZLERİNDEN ÖRNEK

        Trabzon'un bir futbol şehri olduğuna dikkat çeken avukat Yılmaz, "Trabzonsporluluk bir ruh, bir davranıştır. Rahmetli Kazım Koyuncu'nun dediği gibi bir direniştir. Bu ruh yediği ekmeğe ihanet etmemeyi gerektirir. Bu iddialar bir kenti, camiayı zedelemiştir. Sorumluluk sahibi insanlar beyanlarına dikkat etmelidir" diye konuştu.

        "İÇİMİZE SİNDİREMİYORUZ"

        3 Temmuz'da Türkiye'nin alışık olmadığı bu olayla karşılaştığını belirten Yılmaz, "Trabzon su süreci sükunetle karşıladı ve mahkemeye güvenini dile getirdi. Biz futbolun sahada oynanan oyun olduğunu, sahnelenen oyun olmadığını bilenlerdeniz. Bu yargılama aşamasında bazı Türk spor kulüplerinin totem ve uğur anlayışıyla yönetildiğine şahit olduk. Bunu da içimize sindiremiyoruz. Biz kimsenin mutsuzluğu üzerine mutluluk inşa etmeyiz. UEFA'nın Fenerbahçe'nin Avrupa Kupalarına kabul kararının, yargılamanız ile ilgisi olmamasına rağmen sanki ilgisi varmış gibi gösteriliyor. UEFA'nın kabul yazısı, sanki yargılama konusu eylemler gerçekleşmemiş gibi delil olarak sunulmaktadır" ifadelerini kullandı

        ADALET İSTİYORUZ

        Sanıkların cezalandırılmasını talep eden avukat Yılmaz, "Biz şeffaflık, temizlik ve adelet istiyoruz" dedi.

        MOSTUROĞLU: TRABZON ZARAR DEĞİL KAZANÇ SAĞLADI

        Futbolda şike davasında söz alan Şekip Mosturoğlu, geçtiğimiz sezon zarar gördüğünü iddia eden Trabzonspor'un şampiyon olmamasına rağmen Şampiyonlar Ligi'ne giderek kazanç sağladığını söyledi.

        Şekip Mosturoğlu, Trabzonspor'un geçtiğimiz sene şampiyon olmadığı halde Şampiyonlar Ligi'ne katıldığını hatırlattı. Bu nedenle büyük miktarda gelir elde ettiğini belirten Mosturoğlu, "İddia ettikleri gibi zarar görmeleri söz konusu değil tam tersine kazanç sağlamışlardır" dedi.

        Bucaspor avukatı da, geçtiğimiz sezon kulübün zarar gördüğü gerekçesiyle sanıkların cezalandırılmasını istedi.

        CEP TELEFONU YASAK

        Bu arada, duruşma sırasında bir avukatın telefonunun çalması üzerine mahkeme başkanı, "O nedir, canlı yayın mı yapılıyor yoksa?" diye sordu. Avukatın telefonunun çaldığını belirtmesi üzerine mahkeme başkanı, "Öğleden sonra cep telefonları salona alınmasın" talimatı verdi.

        KULÜPLER BİRLİĞİ'NDEN DESTEK

        Kulüpler Birliği üyeleri, şike davası sanıklarına destek amacıyla salona geldi. Duruşma arasında sanıklarla tokalaşan yöneticiler daha sonra salondan ayrıldı. Eskişehirspor Başkanı da olan Kulüpler Birliği Başkanı Halil Ünal ve Bursaspor Kulübü Başkanı İbrahim Yazıcı'nın da aralarında bulunduğu bazı kulüp yöneticileri, duruşma arasında salona geldi. Aziz Yıldırım ve diğer bazı sanıklarla tokalaşan başkanlar duruşmanın başlaması üzerine salondan ayrıldı. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, duruşmaya ara verilince başkanların sanık bölümüne girmelerine izin verdi. Başkanlar burada sanık Aziz Yıldırım ve İlhan Ekşioğlu ile önce tokalaştı, sonra da ayaküstü sohbet etti. Adalet Sarayı'ndan çıkışta ise Ankaragücü'nün eski Başkanı Cemal Aydın basın mensuplarına açıklamada bulundu. Cemal Aydın, kararın Pazartesi gününe kalacağını tahmin ettiğini söyleyerek şöyle konuştu: "En azından bir hukukçu olarak onların böyle zor bir gününde, adaletin iyi tecelli edeceğini biliyoruz zaten oradan bir sıkıntı yok ama bu arada morale ihtiyaç var. 12 sene onlarla birlikte başkanlık yaptım ben de. Arkadaşlarımız bizi yanlarında görünce moralleri biraz daha artar, savunmalarını biraz daha kuvvetli ve güzel yaparlar diye buradayız. İnşallah en iyisi olur onlar için."

        AVUKAT BAYRAKTAR: UEFA DELİLLERİ İNCELEDİKTEN SONRA KARAR VERDİ

        Davada söz alan Aziz Yıldırım'ın avukatı Köksal Bayraktar, "UEFA'nın kendisine gelen delilleri inceledikten sonra tahlil ederek kararını verdiğini belirtti. UEFA kararında ‘her türlü dinleme hakkının ihlali' diye beyanda bulundu. Ona karşı da UEFA kendi yargılamasını yaptığını belirtti. Şike iddiasının maçların dışında telefon dinlemelerini dayanılarak ortaya konulması ve buradan cezalandırılmaya gidilmesi hukuka aykırıdır. Telefon konuşmalarında iddiaların, maçlarda somut olarak yansıma gerektiğini UEFA kararlarında vurgulamaktadır" dedi.

        AVUKAT DEDE: TAHKİM KURULU KARARI YARGI KARARIDIR

        Yıldırım'ın diğer avukatı Şeref Dede ise "UEFA ve TFF'nin kararlarına ilişkin Trabzonspor'un avukatının söylediği sözler kabul edilemez. TFF Tahkim Kurulu kararları, Anayasa'da yapılan değişiklik ile artık kesin nitelikte yargı kararı niteliğindedir. Tahkim Kurulu incelemesini yaptı ve Aziz Yıldırım ile Fenerbahçe'nin şike ile teşvik suçlamalarına karışmadığını belirtmiştir.Bu kesin bir karardır" diye konuştu.

        ŞENER KONUŞTU, YILDIRIM MÜDAHALE ETTİ

        Hakkında Ankaragücü ve Sivasspor maçları ile ilgili iddialar bulunduğunu belirten Sadri Şener, "Ankaragücü maçı öncesi konuştuğum Melih Bey ve Hamdi Bey Fenerbahçeli zaten. Fenerbahçe'nın avukatı az önce, kulübün eskiden ikinci başkanı olan Hamdi Bey'in cezalandırılması talebinde bulundu. Bu bir ilktir herhalde. Fenerbahçelilerle yaptığım konuşmadaki teşvik iddiası komik oluyor" dedi.

        Mahkeme Başkanı'nın bu sözleri tutanağa geçirdiği sırada müdahale eden sanık Aziz Yıldırım, "Hayır ikinci başkanlık yapmadı" diye konuştu.

        "BERAATİMİ TALEP EDİYORUM"

        Sivas-Fenerbahçe maçına ilişkin Zeki Mazlum ile yaptığım bir telefon görüşmesi dışında bir beyan olmadığını ifade eden Şener, "Mazlum ile kulüpten olan alacaklarına yönelik bir görüşme yaptık. Ayrıca benim dışımdaki üçüncü kişilerin bu maça ilişkin görüşmelerinde ne Sadri ne de Başkan kelimesi geçmemektedir. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

        Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ve futbol yorumcusu Rıdvan Dilmen de duruşmayı izlemek için salona geldi.

        "SAVCI ÇOK SESSİZ, UNUTUYORUZ"

        Sanık Ali Kıratlı mütalaaya karşı savunma yaptı. Kıratlı, "14 Şubat'ta başladığımız mahkememizi maç olarak görüyorum. En son tahliye olan kişilerdenim. En son olduğum halde bile ben bu maçın hakem heyetine güvenim tamdır. Savcı Mehmet Berk'in suç yüklememeye çalıştığı iddianamenin sayın iddia makamı tarafından da aynı yekilde suçlanmamız, verdiğimiz savunmalar..." derken Mahkeme Başkanı savunmayı yarı kesti.

        Duruşma savcısı Ufuk Ermertcan'ın salonda olmadığını fark eden Başkan Mehmet Ekinci, "Bir dakika dur, savcı bey gelmemiş, bekleyelim. Savcı bey çok sessiz, unutuyoruz onu biz" dedi. Başkan Ekinci'nin bu esprisi salonda gülüşmelere neden oldu. Daha sonra savcı Ermertcan salona girdi ve savunmaya devam edildi.

        Suçlamaları kabul etmeyen Kıratlı, "Bu maçın heyetinin dış etkenlerden etkilenmeyerek, gördüğünü çalacak bir heyet olduğunu inancım tamdır. Son düdükle birlikte beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.

        MECNUN OTYAKMAZ: NAMUSUM, ŞEREFİM VE ONURUM SİZLERE EMANET

        Sivasspor Başkanı Mecnun Otyakmaz mütalaaya karşı savunmasını yaptı.

        Otyakmaz savunmasında, "Ne Zeki Mazlum ne de Aziz Yıldırım tarafından bana teklif yapılmadı. Ben, bana teklif edilecek kadar hafif bir insan değilim. Sadece Mehmet Yıldız'ın bana söylediği bir konu vardı. Onu da daha önce anlattım. Yıldız'ın bana ilettiğini Zeki Mazlum'a söyledim. Bu mahkeme benim hayatımın mahkemesi. Bütün değer yargılarım ile yargılanıyorum. Allah'a şükür başımı öne eğecek bir fiil içinde olmadım" dedi.

        Herhangi bir şike girişiminde bulunmadığını belirten Otyakmaz, "Maç satmak ile ilgili düşüncelerinde namusunu ortaya koyan birisi olarak, namusum, şerefim ve onurum sizlere emanet. Bu dava benim için varolmak veya yok olma davasıdır bu nedenle hükmün geri bırakılmasını talep etmiyorum" diye konuştu.

        ŞEFTALİ ORTALIĞI KARIŞTIRDI

        Davanın tutuksuz sanıkların Şükrü Ongan, mütalaaya karşı savunmasını yaptı. Ongan'ın savunmasını yaptığı sırada avukat İsmail Gürses, 'şeftali' diye seslendi. 'Şeftali' kelimesini duyun sanık Ongan, yerinde duramadı ve sağa sola doğru eğilmeye başladı. Sanık Ongan'ın kürsüde yaptığı hareketlere anlam veremeyen mahkeme Heyeti, bir süre şaşkınlık yaşadı.

        Mahkeme Başkanının, "Tikin mi var senin" sorusuna, sanık Ongan, zar zor "Evet" diyebildi. Mahkeme Başkanı, "Çık bir dışarı da rahatla" diyerek Ongan'ı salondan dışarı çıkardı. Bu olay salonda uzun süre gülüşmelere neden oldu. Daha sonra Mahkeme Başkanı, "Bu durumu kim ortaya çıkardı?" diye sordu. Avukat Gürses'in gülümseyerek 'Ben' demesi üzerine Mahkeme Başkanı, "Asıl seni dışarı çıkarmak lazım" diye konuştu.

        TAYFUR HAVUTÇU: İTİBARIM ZEDELENDİ GERİ İSTİYORUM

        Tayfur Havutçu, mütalaaya karşı savunmasını yaptı. Daha önce savunma yaptığını belirten Havutçu, "Sayın iddia makamının, iddialarını kabul etmiyorum. 5 ay ceza yattım. İtibarım zedelendi. İtibarımı geri istiyorum. Türk adaletine güveniyorum. Beraatimi talep ediyorum" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ