Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Dirk Kuyt nasıl Fenerbahçeli oldu? - Fenerbahçe Haberleri

        HTSPOR / Necati METE

        Bir tatil gününde, apar topar Sarı-Lacivertli formayla karşımıza çıkıverdi Dirk Kuyt... Peki Liverpool’daki golleri ve performansıyla takdir toplayan, mücadelesiyle şapka çıkartılan ‘Mr. Duracell’ lakaplı yıldız, hem de 1 milyon Euro gibi bir bonservis bedeliyle nasıl Fenerbahçeli oldu? İşte ‘Uçan Hollandalı’yı Türkiye’ye getiren gelişmeler...

        ‘PROFİLİMİZE ÇOK UYGUN’

        Forvete dünya çapında bir oyuncu transfer etme hedefiyle yola çıkan F.Bahçe’yi Dirk Kuyt’a götüren gelişmeler ne ilginçtir ki Fransa’da başladı! Çarşamba günü geçtiğimiz yılın Ligue 1 gol kralı Giroud için Montpellier kulübüyle masaya oturan idari menajer Hasan Çetinkaya, Fransızlar’ın bonservis konusunda 16 milyon Euro’nun altına düşmemesi, 25 yaşındaki santrforun da Arsenal’e sıcak bakması nedeniyle alternatif arayışlarına başladı.

        İşte tam bu noktada, Liverpool ile Kuyt arasındaki kontrat, F.Bahçe’nin yeni yol haritasını belirledi. Kuyt’un sözleşmesindeki, “Son senesinde ayrılmak isterse 1 milyon Euro karşılığında bonservisini alabilir” opsiyonunu öğrenen Çetinkaya, durumu teknik direktör Aykut Kocaman’a iletti. Kocaman, “Hem saha içindeki performansı hem de saha dışındaki karakteriyle tam bizim profilimize göre bir oyuncu” dedi, transfer harekatı başladı.

        KOÇ, ÖZEL UÇAĞINI TAHSİS ETTİ

        Liverpool yönetimiyle yapılan temaslarda oyuncunun transferine onay verilmesiyle birlikte gözler Kuyt’a çevrildi. Oyuncunun peşinde 10’dan fazla kulübün olması nedeniyle asbaşkan Ali Yıldırım ve teknik direktör Aykut Kocaman, en kısa yoldan işi bitirmeyi hedefledi. Bunun yolu da Kuyt ile bire bir görüşmekten geçiyordu.

        Asbaşkan Yıldırım, “Hiç vakit kaybetmeyelim, hemen bu işi bitirelim” derken, Hollanda Milli Takım yetkilileriyle temasa geçildi. Portakallar’ın teknik ekibi, “Euro 2012 öncesi yalnızca pazar günü için izin verebiliriz. O gün dışında kamptan içeri adım atamazsınız” deyince, düğmeye basıldı. Yönetimden ayrılırken, “İsmim yok ama cismim olacak” sözünü her geçen gün ispat eden Ali Koç, “Benim özel uçağımla gidebilirsiniz” bilgisini iletti. Önceki gün 09.00’da asbaşkan Ali Yıldırım ile Aykut Kocaman, Sabiha Gökçen Havalimanı’nda buluştu, Koç’un özel uçağı Amsterdam’a uçtu.

        ÜCRETTE DEV İNDİRİM

        Kuyt’un avukatına ait ofiste Hollandalı yıldız ile buluşan Fenerbahçeli yöneticiler, ilk olarak kulübü, hedeflerini anlattı. Kuyt’un eşi Gertrude de bu zirvedeki yerini aldı. Ardından pazarlık başladı. Bitmeyen enerjisi nedeniyle ‘Mr. Duracell’ lakabıyla anılan 32 yaşındaki oyuncu, F.Bahçe’den yıllık 4.5 milyon Euro talep etti.

        Ancak Kocaman’ın, “Bizim takımımızda 3 milyon Euro alan oyuncu yok. Başarının sırrının da ekonomik dengelerin sağlanmasından geçtiğini düşünüyoruz. Kesinlikle 3 milyon Euro’yu geçmiyoruz” dedi. Özel hayatındaki yardımseverliğiyle tanınan Hollandalı, F.Bahçe’deki bu ‘denge politikasını’ takdir etmişti. Kendisine 2.7 milyon Euro önerildi, Kuyt 2 milyon 850 bin Euro istedi, el sıkışıldı. Başarılı oyuncu, “Sizin bakış açınızı takdir ediyorum. Cidden 3 milyon Euro’dan fazla alan kimse yok mu? Ben imza attıktan sonra yeni gelecek birine 3.5-4 vermez misiniz” diye sordu. Kocaman’ın, “Bizde öyle şey olmaz” sözleri, bu konuya noktayı koydu.

        BENİ NEREDE OYNATACAKSINIZ?

        Para konusu çözülmüştü, ancak bu kariyeri boyunca sadece 3 takımda forma giyen Dirk Kuyt’ın yeni yuvasını seçmesi için yeterli değildi. Hollandalı yıldız, profesyonelliğin tavan noktasını gösteren bir talepte bulundu. Aykut Kocaman’a, “Sizinle özel görüşebilir miyiz?” dedi; ikili yarım saat F.Bahçe’nin ‘teknik yapısı’nı konuştu.

        Kuyt’un, takımın sistemi ve kendisinin hangi pozisyonda oynayacağı, hangi görevleri üstleneceğini sorması üzerine, Kocaman, “Sen bugüne kadar hangi pozisyonlarda oynamışsan, öyle görev alacaksın. Takım genel olarak tek forvetli sisteme alışık. Bu zamana kadar öyle oynadı. Ama zaman zaman 4-3-3’e dönüyoruz. Hızın bizim için çok önemli. Takım içinde çok iyi bir yapı var. Uyum sorunu da yaşamazsın. Senden saha dışında da yararlanacağız. Örnek kişiliğin ve futbola bakış açınla, özel hayatınla örnek olacaksın” cevabını verdi.

        Aykut Kocaman’ın ilk kez bir oyuncunun transfer görüşmesine gittiğinin bilgisi de, Hollandalı’yı oldukça etkiledi.

        KUYT’DAN ŞİKE YORUMU

        Sarı-Lacivertli taraftarları sevindiren Dirk Kuyt, Hollanda basınına yaptığı açıklamalarda birçok kulüpten transfer teklifi almasına rağmen kendisini Fenerbahçe’nin çektiğini dile getirdi. NOS’a konuşan 32 yaşındaki yıldız oyuncu, “Fenerbahçe teklif yaptığında bana iyi bir his verdi. Her daim şampiyonluğa oynayan bir takım ve gelecek sezon da Şampiyonlar Ligi’nde mücadele edecek.

        Fenerbahçe ile şampiyon olmak ve Şampiyonlar Ligi’nde güzel maçlar çıkarmak istiyorum. Yeni bir heyecan duyuyorum” ifadesini kullandı. Euro 2012’de Hollanda Milli Takımı forması giyecek olan Kuyt, Fenerbahçe’nin içinde bulunduğu şike soruşturmasının hatırlatılması üzerine de, “Şu sıralar futbolda pek çok skandal yaşanıyor. Ama ben yeni kulübümün doğru yolu bulacağına inanıyorum. Bunu birlikte başaracağız. Fenerbahçe’ye güveniyorum” diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ