Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer PFDK şike cezalarını açıkladı, Yazarların şike kararı - Futbol Haberleri

        HTSPOR.COM / İnanç ERGÜLEN

        Profesyonel Futbol Disiplin kurulu, şike ve teşvik primi soruşturması kapsamındaki cezaları açıkladı. Aralarında Fenerbahçe, Beşiktaş, Galatasaray ve Trabzonspor'un da bulunduğu hiçbir kulübe ceza verilmedi.

        İlhan Ekşioğlu 3, Şekip Mosturoğlu 1 yıl, İbrahim Akın 3 yıl, Serdar Kulbilge, Ümit Karan ve Ahmet Çelebi 2'şer yıl, Cemil Turan, Cengiz Demirel, Mehmet Şen ve Yavuz Ağırgöl de 1 yıl hak mahrumiyetiyle cezalandırdı. Aziz Yıldırım, Sadri Şener, Nevzat Şakar, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu ceza almadı.

        PFDK'nın almış olduğu kararları otoritelere sorduk...

        Serdar Ali Çelikler: Gerçek bir sosyal mühendislik örneği

        PFDK'nın raporlarından sonra gördük ki, bu sürecin belli bir noktasından sonra, çok ciddi bir sosyal mühendislik yapılmış. Rapora bakarak anlatıyorum... Rapora göre; İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu boşuna hapis yatmamış gibi gözüküyor. Aziz Yıldırım, şikeden değil örgütlenmeden yargılanıyor. Fenerbahçe Spor Kulübü ve futbol takımı şike yapmamış ama İbrahim Akın yapmış. İbrahim Akın'a parayı, Fenerbahçeli yönetici değil, Sivassporlu yönetici vermiş.

        Şimdi bu rapora göre; UEFA'ya, 'Bak bizim kulübümüz ve başkanımızın bu girişimlerden haberi yok, sahaya yansımayan, girişimlerde bulunan yöneticilere gerekli cezayı verdik ve sahaya yansımış olduğu iddia edilen eylemi de bu kulüpten kimse yapmamıştır. Ayrıca diğer 15 takım da masumdur' mesajı verildi.

        Savcılığa ve polise, 'Bu operasyon boşuna yapılmadı ve siz de belli bir şeyleri yakalamışsınız' denildi ve gönülleri kazanıldı. Fenerbahçe'ye 'kupan sende kaldı', başkanına da 'bu işleri benden bilme' mesajı verildi. Yani bu işi kim yaptıysa bu mühendisliği kim tasarladıysa, herkesi bir miktar mutlu bir miktar mutsuz etti. Bu iş de böylece gitti. Bundan sonrası, UEFA'nın bu mühendisliği kabul edip, etmeyeceğinde.

        Meriç Müldür: Buna o tarlalardaki kargalar bile güler

        Tek kelime ile karar skandal. Açıkçası bu sene alınan hiçbir karara şaşırmamak gerekiyor ama bu seferki şaşırılmayacak gibi değil. Fenerbahçe'nin İstanbul Büyükşehir Belediye maçında şike yapıldığına, Ankaragücü ve Gençlerbirliği maçlarında şikeye teşebbüs edildiğine, Eskişehir-Trabzonspor maçında teşvik teşebbüsünde bulunulduğuna karar veriyorsunuz, kararlara bakıyorsunuz fatura sadece yöneticilere bir de İbrahim Akın'a kesilmiş. Herkesle dalga geçiyorlar. Türk halkını kandırmaya çalışıyorlar ama bilsinler ki kimse bunları yemiyor. Her şey apaçık ortada. Bırakın puan silmeyi çıkan şu tabloya göre Fenerbahçe'nin küme düşürülmesi gerekir. İlhan Ekşioğlu'na yazık ediyorlar, ayıp ediyorlar. Adamı yaktılar, şikeci damgasını vurdular. Günah keçisi İlhan bey oldu. Şike yaptılarsa, teşvik primi verdilerse, bunlara teşebbüs ettilerse İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, İbrahim Akın tek başlarına mı yaptılar. Buna o tarlalardaki kargalar bile güler. Tüm Türkiye de gülüyor. Bu kararlar ortaya koymuştur ki Türkiye'de şikeye ceza verilmez. Şimdi UEFA'nın ne karar alacağı merak konusu. Disiplin Kurulu'nun hem bu gerekçeleri gösterip hem de en hafif sayılabilecek cezaları kesmesine bakalım UEFA sessiz kalacak mı? UEFA'nın baskısı ile federasyon Fenerbahçe'yi düşürmek ya da puanını silmek zorunda kalırsa da hiç şaşırmam.

        Mehmet Baransu: Demirören görevini yerine getirdi

        Zaten bu iş belliydi. Yıldırım Demirören, bu görevi yerine getirmek için geldi ve görevini yerine getirdi. Artık istifa edebilir. Alınan kararda, dikkatimi çeken; İbrahim Akın kendi kendine şike yapmış. Karardan çıkan budur. Bir karar alıyorsunuz, bari bu kadar komik olmasın. O zaman İbrahim Akın, 'Dur ben bir şike yapayım' dedi. Sağ cebinden aldığı parayı sol cebine mi koydu? Bu kadar komik olmamalı. Hepsini İlhan Ekşioğlu'nun üzerine yıkmışlar ancak, İlhan Ekşioğlu'nun Aziz Yıldırım'ı arayıp, maç öncesi gelişmeleri anlatması, emri yerine getirmesindeki konuşmaları ne yapacaklar? Aziz Yıldırım; Gençlerbirliği ve İstanbul BŞB maçlarından oy çokluğu ile suçlu bulunmamış. Demek ki bir şüphe var. Bunları kurtarmak için ahlaksızca bir iş yapıldı. Futbol bir ahlak oyunudur. Bugün futbolun öldüğü gündür. Başbakan da, Federasyon da, Fenerbahçe de sevinebilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ