Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Etik Kurulu raporu açıklandı, Etik Kurulu raporunda neler yazıyor? - Futbol Haberleri

        Etik Kurulu, Aziz Yıldırım’ın suçsuz olduğu kanaatine varırken, F.Bahçe’ye ‘izafe edilen’ eylemlerde İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’nun isimleri yer alıyor. Ekşioğlu hakkında 3 maç (2 şike, 1 teşvik teşebbüsü), Mosturoğlu için de 1 teşvik teşebbüsü mevzusu var.

        22 maçı inceleyen Etik Kurul’un raporunda Aziz Yıldırım hakkında şike ve teşebbüs eylemleriyle ilgili somut bir bağlantı olmadığı kanaatine varıldı. Yıldırım aklanırken, F.Bahçe’nin iki asbaşkanı İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’yla ilgili mütalaa ise F.Bahçe Kulübü’nün başını ağrıtacağa benziyor:

        ANKARAGÜCÜ MAÇINDA CEMİL TURAN DA VAR

        15.05.2011

        F.BAHÇE-A.GÜCÜ: 6-0

        - Aziz Yıldırım, Bülent İşçen, Abdullah Başak, Turgut Doğan Şahin, Uğur Uçar, Ekrem Okumuş, Emre Belözoğlu ve Ahmet Bulut’un bu müsabakada somut olayla ilgisinin bulunmadığı,

        - İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan, Yavuz Ağırgöl, Mehmet Yenice, Yadigar Boğa ve Yusuf Turanlı’nın şike teşebbüsünde bulunduğu,

        - Şekip Mosturoğlu, Sami Dinç, Ümit Aydın’ın şike teşebbüsünde bulunduğu yolunda yeterli kanıt bulunmadığı,

        - İlhan Ekşioğlu’nun F.Bahçe yöneticisi olması nedeniyle şike teşebbüsü eyleminin F.Bahçe Kulübü’ne izafe edilmesinin uygun olduğu, ancak bu eylemden F.Bahçe’nin diğer yöneticilerinin haberdar olduğuna ilişkin bir kanıta rastlanmadığı, ayrıca gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinden A.Gücü futbolcularının sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmediği oybirliğiyle mütalaa olunur.

        ESKİŞEHİR MAÇINDA İKİ YÖNETİCİ BİRLİKTE

        22.04.2011

        ESKİŞEHİR-TRABZON: 0-0

        Bülent Uygun, İlhan Ekşioğlu, Şekip Mosturoğlu, Sami Dinç ve Şükrü Ongan’ın teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulunduğu,

        - Tamer Yelkovan’ın somut olayla ilgisini gösteren delil bulunmadığı

        - Ümit Karan’ın, Ali Kıratlı’nın, Zafer Tüzün’ün teşvik primi teşebbüsü içinde olduğuna dair makul şüphe bulunduğu,

        - İlhan Ekşioğlu ve Şekip Mosturoğlu’nun fiillerinin kulüplerine izafe edilebileceği, ancak gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde, Eskişehirsporlu futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmediği...

        SERDAR'DA 'MAKUL' ŞÜPHE

        07.03.2011

        G.BİRLİĞİ-F.BAHÇE: 2-4

        - Aziz Yıldırım’ın şike fiilini işlediği veya buna teşebbüs ettiği kanaati oluşturacak yeterli kanıt bulunmadığı;

        - İlhan Ekşioğlu’nun şike teşebbüsünde bulunduğu...

        - Serdar Kulbilge’nin şike teşebbüsü içinde olduğu yolunda makul şüphe bulunduğu

        - Doğan Ercan’ın şike teşebbüsünde bulunduğu

        - Zafer Önder İpek ve Cengiz Demirel’in şike teşebbüsü içinde olduğu yolunda makul şüphe bulunduğu, Serkan Çalık, Hurşut Meriç, Mehmet Akgün, Jedinak, Harbuzi, Orhan Şam, Azofeifa hakkında kanaate yetecek delil bulunmadığı...

        - İlhan Ekşioğlu’nun F.Bahçe yöneticisi olması nedeniyle şike faaliyetinin F.Bahçe Kulübü’ne izafe edilmesinin uygun olacağı, ancak bu eylemden diğer yöneticilerinin haberdar olduğuna ilişkin bir kanıta rastlanmadığı, Ekşioğlu’nun kurulumuza verdiği sözlü beyanında kulüp adına yapacağı işlemlerle ilgili olarak toplantılarda karar alındığı ve görevlendirme ye da yetkilindirme yapıldığını bildirmesi karşısında dosya içeriğinde Ekşioğlu’nun bu maçta görevlendirildiğine dair bir belge ya da karara da rastlanmadığı, ayrıca gözlemci raporlarında ve maç seyrinde futbolcuların oyunlarından şüpheye düşülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmediği, Zafer Önder İpek’in G.Birliği Kulüp Müdürü olması nedeniyle şüphenin G.Birliği Kulübü’ne izafe edilmesinin uygun olacağı oybirliğiyle mütalaa olunur.

        İBRAHİM AKIN İLE İLGİLİ İTİRAFA DAYALI ŞÜPHE

        1 Mayıs 2011’de oynanan F.Bahçe-İstanbul BŞB karşılaşmasıyla ilgili “Yusuf Turanlı’nın ve İbrahim Akın’ın şike fiilini işledikleri hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu, gözlemci raporlarında ve müsabakanın seyrinde İBB’li futbolcuların sahadaki oyunlarından şüpheye düşürülmesini haklı kılacak bir anormallik gözlemlenmemiş olması nedeniyle, şike şüphesinin F.Bahçe’ye izafe edilmesinin uygun olmayacağı” ifade ediliyor.

        15 Mayıs 2011’deki Trabzon-İstanbul BŞB (3-1) maçıyla ilgil de “Yusuf Turanlı ve İbrahim Akın’ın teşvik primi fiilini işlediği hususunda itirafa dayalı bir şüphenin mevcut olduğu” belirtiliyor. Ancak maçla ilgili yine Belediyeli futbolcuların mücadelesi konusunda anormallik gösterilmemiş ve F.Bahçe’ye mal edilmemiş.

        TRABZON'LA İLGİLİ KANIT YOK

        22 Mayıs 2011’deki Sivas-F.Bahçe maçı öncesi Trabzon’dan teşvik primi gittiği yönündeki incelemelerde somut bulguya rastlanmamış. Raporda, “Trabzon açısından, Sivasspor başkanı Mecnun Odyakmaz, sözlü beyanında; Sivassporlu M.Yıldız’ın kendisine “İsim sormayın, arkadaşlarımı ispiyonlamak istemiyorum. Trabzonlular bazı arkadaşlarımla konuşmuş, biz 1 milyon doları verelim, çıkın bizi şampiyon yapacak skoru alın demişler. Onlar da bunu kabul edemeyiz demişler” şeklinde bir açıklamada bulunmuştur. Mehmet Yıldız, Etik Kurulu’na sözlü beyanında, bunu söylenti olarak duyduğunu belirtmiş, Odyakmaz ile aynı detayda anımsayamamıştır. Teşvik prim teşebbüsünün hangi futbolculara iletildiğine dair kanıt elde edilememiştir. Ayrıca bu teklifin Trabzonsporlu yöneticilerden geldiğine dair bir kanıt da bulunmamaktadır. Recep Denizer’in teşvik primi fiilini işlediği (Sivas’a balık gönderme) yolunda şüphe bulunduğuna, ancak fiili işlediği veya teşebbüs ettiği yolunda kanaat oluşturacak kanıt bulunmadığına... Sadri Şener’in ve Mithat Halis’in somut olayla ilgisinin bulunmadığı; Nevzat Şakar ve Renad Sezer hakkında kanaate yetecek delil bulunmadığı, Zeki Mazlum’un teşvik pirimi fiilini işlediği veya buna teşebbüs ettiği yolunda kanaat oluşturmaya yetecek kanıt bulunmadığı” belirtiliyor.

        RAPORA GÖRE BEŞİKTAŞ TEMİZ

        11 Mayıs 2011’de İstanbul BŞB ile oynanan Türkiye Kupası maçıyla ilgili rapor şöyle: Serdal Adalı, Cengiz Zülfikaroğlu, Tayfur Havutçu ve Ahmet Ateş’in şike yapmadığı veya şike teşebbüsünde bulunmadığı; İbrahim Akın’ın şike yapmadığı veya şike teşebbüsünde bulunmadığı; ancak menajerinden almış olduğu şike teklifini gizlemiş olması nedeniyle Etik Kurulu Talimatı’na aykırılık yönünden kurulumuza sevk edilmesinin uygun olacağı; İskender Alın’ın şike yapmadığı veya şike teşebbüsünde bulunmadığı; ancak menajerinden aldığı şike teklifini gizlemiş olması nedeniyle kurulumuza sevk edilmesinin uygun olacağı; lisanssız oyuncu temsilcisi Yusuf Turanlı’nın eyleminin, oynanacak olan kupa final karşılaşmasını fırsat bilerek, kendisine bağlı futbolcuların transferini bir an önce netleştirmek amacıyla, aynı futbolcular üzerinden şike teşebbüsü olduğunu oybirliği ile mütalaa olunur...”

        G.SARAY'LA İLGİLİ HİÇBİR ŞEY YOK

        Raporda G.Saray’la ilgili 2 maç yer alıyor. İlki 18 Mart 2011’deki F.Bahçe derbisi. Bununla ilgili “Ali Yıldırım’ın şike veya şike teşebbüsü niteliğinde herhangi bir fiilin olmadığı, ancak İlhan Ekşioğlu’yla görüşmesinde kullandığı ifadeler nedeniyle Etik Kurulu’na sevkinin uygun olacağı, ikisinin de maç kadrosunu öğrenmeye çalışan Doğan Ercan ile birlikte Etik Kurulu’na sevki, Barış Özbek’in şike veya şike teşebbüsü niteliğinde herhangi bir fiilinin olmadığı, ancak kendi takımı aleyhine kullanmış olduğu ifadeler ile takım kadrosunu 3. kişilere aktarması nedeniyle kurulumuza sevki” gerektiği belirtiliyor.

        10 Nisan 2011’deki G.Saray-Trabzon (0-1) maçıyla ilgili şu sonuç yer alıyor: “Adnan Sezgin, Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Ali Kıratlı ve Doğan Ercan’ın, teşvik primi fiilini işlemediği veya teşebbüs etmediği, Ercan’ın fiilinin Etik talimatına aykırılık yönünden kurulumuza sevkinin uygun olacağı mütalaa olunur.”

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ