Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Galatasaray Galatasaray'ın PFDK'ya sevk edilmesi, Fatih Altaylı, UEFA, şike soruşturması - Galatasaray Haberleri

        Hukukçunun iddiası: Büyük takımlardan bir tek G.Saray bu işin dışındaydı. Şimdi onun da Avrupa’ya gitmesi konusunda önü kesiliyor. Amaç, G.Saray ile diğer kulüpler arasında ekonomik uçurum oluşmasını engellemek

        Futbol Federasyonu’nun aldığı kararlar üzerine uzun yıllardır UEFA’da çeşitli kurullarda görev yapan, defalarca Türkiye’ye gelip gitmiş ve Türk Futbolunu yakından izleyen ve benim de yıllardır tanıdığım bir hukuk adamını aradım.

        “Duydun mu Türk Futbol Federasyonu’nun aldığı kararları?” diye sordum.

        Duymuştu ama pek bir şey anlamamıştı.

        “Belirsizlik var. Ne demek istiyorlar, aldıkları kararları nasıl ve ne zaman uygulayacaklar ve kime karşı uygulayacaklar belli değil” dedi.

        “Başkanın şike soruşturmasıyla ilgili olarak söylediklerini öğrendin mi?” dedim. Haberi yoktu.

        “Şike sahaya yansımadığı için defteri kapatmışlar” dedim.

        “Dava da düştü mü o zaman” diye sordu.

        “Dava sürüyor” dedim. Şaşırdı.

        ‘UEFA PAZARLIĞA GİRMEZ’

        “Temmuz’dan beri UEFA’ya dava sürerken karar almamız sakıncalı olur diyorlardı. UEFA ceza için hızlı hareket etmelerini isterken davayı gerekçe gösterip ceza veremeyeceklerini söylüyorlardı. Şimdi tam tersini mi yaptılar yani?” dedi.

        “Evet” deyip sordum “UEFA ile danışıklı dövüş yapıldığına inanıyor Türk sporseverleri. CAS’taki davanın da bu yüzden geri çekildiğine inanıyor herkes.”

        “Zannetmiyorum. UEFA böyle bir pazarlığa girmez” dedi.

        “Platini’ye seçimlerde destek sözü verildi, bu yüzden göz yumacak” deniyor deyince ben, kahkahayı patlattı.

        ‘PLATİNİ ÇOK AKILLI ADAM’

        “Platini aklını kaybetmedi. Avrupa’da onca takıma bu nedenle ceza verip Türkiye’ye göz yumarsa Türkiye’den alması muhtemel oydan daha fazlasını Avrupa ülkelerinden kaybeder. Platini böyle bir şey yapmaz. Böyle bir öneri yapıldıysa dinlemiştir ama asla kabul etmez. Çok ilkeli bir adam olduğu için değil

        ama çok akıllı bir adam olduğu için kabul etmez” dedi.

        Ama bir pazarlık olmalı ki, CAS’taki dava geri çekildi” dedim.

        ‘DAVAYI EN AZ 5 YIL İÇİN ÇEKTİLER’

        “CAS’taki dava geri çekilmiştir çünkü Fenerbahçe’nin Avrupa’dan daha uzun süreli bir ceza almasını göze alamamıştır Fenerbahçe yönetimi. Eğer dava çekilmese ve kaybedilseydi, Fenerbahçe en az 5 yıl Avrupa kupalarına katılamazdı. Bu yüzden çekmişlerdir. Şimdi 2 veya 3 yıl katılmayarak kurtulacaklar” dedi.

        ‘GALATASARAY OLAYIN FARKINDA DEĞİL’

        Sonra sordu, “Sizin takım ne yapıyor?”

        “Galatasaray’ı da disiplin kuruluna verdiler. Bizim yönetim de sert bir açıklama yaptı. Bekliyorlar” dedim.

        “Sizinkiler olayın farkında değil” dedi.

        “Hangi olayın?” dedim.

        “Federasyonunuzun aldığı kararlardan zararlı çıkacak tek takım Galatasaray” dedi.

        “Niye?” diye sordum.

        Anlattı: “Ortaya çıkan tablodan sonra UEFA büyük ihtimalle Türk takımlarını Avrupa’ya kabul etmeyecek. Hatta belki de Federasyonunuz UEFA’ya ‘Biz birkaç sene katılmayalım’ diyecek. Fenerbahçe zaten en az 2 yıl daha katılamayacaktı. Soruşturmada adı geçen diğer takımların da katılamama ihtimali vardı. Büyük takımlardan sadece Galatasaray bu işin dışındaydı. Yani Galatasaray, Avrupa’ya gidebilirdi. Şimdi Galatasaray’ın da Avrupa’ya gitmesinin önü kesiliyor. Hem de Türk Futbol Federasyonu tarafından.”

        “Federasyon niye böyle bir şey yapsın ki?” dedim.

        ‘YÖNETİCİLERİNİZ UEFA’YA ANLATMALI’

        “Farkında olmadığınız da bu işte. Bana ulaşmış bir bilgi yok ama belki de UEFA ile bu yönde bir anlaşma yapıldı. ‘Siz bizi zorlamayın. Biz de birkaç sene kimseyi Avrupa’ya yollamayalım’ dendi. Bilmiyoruz. Belki Platini böyle ikna edildi” dedi ve ekledi “Böylelikle Galatasaray ile diğer takımlar arasındaki farkın açılması engellenecek. Diğerleri Avrupa’ya gitmezken Galatasaray giderse bu Galatasaray için büyük avantaj olacaktı. Hem transferde hem gelirlerde. Türkiye’ye gelecek yabancı oyuncuların iyileri Galatasaray’ı tercih edecekti. Galatasaray, Şampiyonlar Ligi ya da Avrupa Ligi gelirlerinden her yıl en az 10 milyon Euro belki de daha fazla alacaktı. Şimdi Galatasaray’ın da önü kesilmiş oldu”

        “UEFA buna izin verecek mi?” diye sordum.

        “Yöneticileriniz UEFA’ya bu durumu anlatmalı. Anlatırlarsa belki bir yol bulabilirler” dedi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ