Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Beşiktaş Dünya kulübü nasıl olunur, herkes görecek! - Beşiktaş Haberleri

        Yıldırım Demirören’in Türkiye Futbol Federasyonu Başkanlığı’na seçilmesinin ardından boşalan Beşiktaş Başkanlığı koltuğu, önümüzdeki pazar günü yapılacak olağanüstü kongre sonrası yeni sahibini bulacak. Gerek Türk futbolunun içinde bulunduğu kaos, gerekse Beşiktaş’ın mali durumu, yeni seçilecek başkanı ağır sorumlulukların altına sokacak. Beşiktaş camiasının başkanlık için üzerinde uzlaştığı ve bu ağır tabloyu sırtlayacak isimse, kongreye tek aday olarak girmesi beklenen Fikret Orman. Orman, İstanbul Levent Güllü Sokak’taki baba evinde, ilk röportajını Habertürk’e verdi. Evin bahçesinde bulunan “Kartal Yuvası” çardağından Beşiktaşlılara da selam gönderdi.

        Adaylığa kısa sürede karar verdiğiniz söylenebilir mi?

        Hem de çok kısa sürede.

        Aileniz nasıl karşıladı?

        Benim kararıma elbette saygı duydular ama şok geçirdiler.

        Peki bu süreçte Beşiktaş’ta nasıl bir mali bilançoyla karşılaştınız?

        Açıkçası mali tablolara bakarak aday olmaya karar vermedim. Mali tabloya bakarak karar vereceğim bir süreç de yoktu. Benim orada karar vermem için, kendime sormam gereken soru şuydu: Beşiktaş’ı bu haliyle bırakacak mıyım ya da bırakmayacak mıyım? Bu süreçte taşın altına elimi koymam lazım mı, değil mi? Bu arada aday olan kişiler de beni pek doyurmadı.

        Serdal Adalı’dan söz etmiyorsunuz herhalde.

        Hayır. Serdal Bey aday olursa kendisini destekleyeceğimi açıklamıştım. Serdal Bey adaylıktan çekilince ortadaki aday (Yalçın Karadeniz) beni doyurmadı. Hal böyle olunca, “Bugün başkanlığa aday olmayacaksam, ne zaman aday olacağım?” dedim. Adaylığımı açıklarken, bir matematik hesabı yaparak bu işe girmedim. Matematik hesabı yapıp duruma bakılsa, girilmez zaten bu işin içerisine. O kadar ağır bir tablo. En azından benim dünyam için durum bu. Hani Abramoviç (Chelsea’nin patronu da olan Rus milyarder ve işadamı) gibi bir adam için olmayabilir de, benim için durum bu.

        Kulübün 600 milyon liraya yakın bir borcu dururken, bu gelir tablosuyla nasıl toparlayacaksınız?

        İlk önce kendi imkânlarımızla sezon sonunu bulup, bütün camiayı, bütün kulübü yeniden yapılandırmaya başlayacağız. Bütün kulübün, bütün branşların organizasyon şemasını başından sonuna kadar yeniden yapılandıracağız. Bu, oradaki insanları değiştireceğiz manasında değil. Daha daraltılmış, daha efektif, daha az masraflı bir yapıya sokacağız.

        Beşiktaş Kulübü’nün mevcut yapısı köhnemiş mi?

        Şu an Beşiktaş’ın mevcut yapısı köhnemiş diyemem. Ama çok masraflı bir yapı. Beşiktaş bunu ödeyemiyor, kaldıramıyor ve bu Beşiktaş kültürüne de uymuyor.

        Süleyman Seba’nın camianıza, “Yalçın Karadeniz’in çevresinde birleşin” çağrısında bulunduğu ileri sürülmüştü.

        Süleyman Ağabey, Beşiktaş’ın ve Türk sporunun yetiştirdiği nadide insanlardan biri. Seçim süreçlerinde, “O bizi destekliyor” denmesi ya da kullanılmaya çalışılmasını doğru bulmuyorum. Süleyman Ağabey seçimkulisi yapmaz.

        Beşiktaş, Süleyman Seba’lı mutlu günlerinden bu trajik tabloya nasıl geldi?

        Popülizm Beşiktaş’ı bu hale getirdi. Onu oradan al, bunu buradan al... Beşiktaş bu değil zaten. Beşiktaş son 8 senede, 1 milyar doların üzerinde para harcamış. 1 milyar dolar para harcayan bir kulüpte UEFA Kupası veya Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğumu kazanılmış? Yeni bir stadyum, yeni spor salonlarımı yapılmış, yeni arazilermi alınmış? Tarihi bir kadro mu kurulmuş? 5 sene üst üste şampiyon mu olunmuş? Söyleyeyim: Her sene yeni bir kadro kurulmuş ve her sene transferlerle övünülmüş. Transferlerle övünülmez ki! Parayı ödersin, adamı transfer edersin. Bu övünülecek bir durum değil.

        Sizin yönetiminiz nasıl bir transfer stratejisi izleyecek?

        Birincisi, Beşiktaş’ın altyapısıyla çalışacağız. Yapılacak transferleri, arayıp tarayıp izleyeceğiz ve böyle gideceğiz. İhtiyaç olmadan futbolcu alınmayacak. Olmayacak böyle bir şey.

        Takımda köklü değişiklikler olur mu?

        Olabilir ama daha sezon sonuna gelmeden takımla alakalı olarak çok fazla yorum yapmak istemiyorum. Beşiktaş’a layık olan oyuncularla yolumuza devam edeceğiz. Layık olmayanlarla yolumuzu ayıracağız.

        Teknik yönetimle ilgili bir kararınız olacak mı?

        Ligin sonunda konuşacağız.

        Tabii takımınızın ağırlığını oluşturan Portekizli oyuncuların yüksek maliyeti de söz konusu.

        Portekizliler kaliteli oyuncular. Bu oyuncuların sözleşmeleri devamediyor. Eğer Beşiktaş’ın ve oyuncunun menfaatine bir durumolursa karşılıklı değerlendiririz.

        26 Mart’ta başkanlığa seçildiğiniz takdirde, 19 ay sonra toplanacak genel kurula dek neyi başarmayı umuyorsunuz?

        Somut söyleyeyim: Bir defa 2012-2013 sezonunda Beşiktaş zarar etmeyecek. Beşiktaş’ta yeni bir yapılanmanın izleri gözükmeye başlayacak. “Bir dünya kulübü nasıl olunur?” sorusunun cevabını insanlara icraatlarımızla göstereceğiz ve anlatacağız. Artık Beşiktaş borçlanmayacak, borçlarını öder pozisyona geçecek. Hızla gerçek duruşunu göstermeye başlayacak. Ama final noktaya gelmemiz 19 ayda mümkün değil. Sıkıntıdan tamanlamıyla kurtulmanın en az 3 sene süreceğini tahmin ediyorum.

        Beşiktaş taraftarlarının ba şarılı olma konusundaki iştahı ortadayken, siz onlardan destek alacağınıza inanıyor musunuz?

        İnanıyorum. Ben o taraftarın kendisiyim zaten. Ben, benim söylediklerimi söyleyebilecek bir başkana destek verirdim. Beşiktaş taraftarı da bana çok destek verecektir. Buna eminim. Beşiktaş taraftarı, tribüne sahip çıkacaktır. Bundan bir an bile tereddüdüm yok. Olsaydı, zaten aday olmazdım.

        Beşiktaş taraftarında biraz sabırsızlık yok mu?

        Bizim taraftarımız sabırsız değildir. Beşiktaş 15-16 sene şampiyon olamadı. Ben o zamanlar tribünlerdeydim. Takım yine de 40 bin kişiye oynuyordu. Sabahın 05.00’inde insanlar stadyumda bilet sırasına giriyordu. Bugünün Türkiye’sinde değil, o günün Türkiye’sinde. 12 Eylül öncesinde, anarşinin olduğu, yoklukların olduğu, benzinin olmadığı bir Türkiye’de Beşiktaş 40 bin kişiye oynuyorsa bugün de oynar. Beşiktaş taraftarı sabırlıdır. Fakat onları andırmayacaksınız. Taraftarlar ne olduğunu şeffaf bir şekilde görecekler.

        Adaylık sürecinde Başbakan Erdoğan’la görüşme olanağınız oldu mu?

        Hayır olmadı.

        Kendisiyle görüşmeyi düşünüyor musunuz?

        Seçimden sonra tabii ki başkan olarak olabilir.

        Demirören’le temasınız oldu mu?

        Yok... Bir defa telefonla konuştuk. “Hayırlı olsun” dedi.

        ‘Şike soruşturmasında alnımız açık yüzümüz pak’

        Yürürlükteki şike operasyonundan Beşiktaş da etkilendi. Sizin adı geçen Beşiktaşlılara yönelik bir kuşkunuz var mı?

        Ben bu işin içerisinde adı geçen arkadaşlarımı ta nı yo - rum. Ta pe le ri de oku dum. Kendilerine yönelik hiçbir kuşkum da yok. Beşiktaş’ın bu soruşturmada çok masum olduğuna inanıyorum. Alnımız açık, yüzümüz pak.

        Tamer Kıran, Ahmet Nur Çebi ve Ahmet Kavalcı’nın yönetim listenizde olduğu söyleniyor. Doğru mu? Doğrudur.

        İbrahim Altınsay ve Hüsnü Güreli’yi listenize alacak mısınız?

        Daha ön görüşmeler yapıldı ve yapılıyor. Çarşamba gününe dek kesinlik kazanacaktır. Ama Hüsnü Ağabey için şunu söylemeliyim. Kendisi çok değerli bir insandır. Kendisine birlikte çalışma teklifinde bulunmadım. Çünkü Hüsnü Ağabey’in niyetini biliyorum. Beşiktaş’a başkan olmak istiyor. Bu niyeti olan bir insana, yönetim kurulu üyeliği teklif etme saygısızlığında bulunamazdım.

        Yeni stadyum konusunda nasıl bir hayaliniz var?

        Hayal yok. Ortada bir proje var. Onu uygulamaya geçireceğiz. Artık rakiplerimiz, stat gelirlerinde bizden 2 misli gelir elde ediyorlar. Artık ne var sa, ne izin alındıysa, nasıl bir proje varsa -Belki projenin üzerinde biraz oynayabiliriz- ilerlememiz lazım. Ama daha projeyi dahi görmedim.

        ‘HİBE PROJESİ VAR’

        UEFA’nın Finansal Fair Play uygulaması, 2012-2013 sezonunda devreye girecek ve kulüpler gelirlerinden daha fazla para harcayarak transfer yapamayacak. Sizin elinizde bir sihirli değnek mi var, bu tabloyu bir çırpıda düzelteceksiniz?

        Yok. Şunu açıkça söylüyorum: Kimse bizden bir sihirbazlık beklemesin. Çok radikal kararlar alacağız. Bazılarını üzeceğiz, bazılarının hoşuna gitmeyecek. Ama mecburuz. Ben ve arkadaşlarım, kanımızın son damlasına kadar savaşacağız. 600 milyon borç var. UEFA diyor ki: “Kimseye borcun olmasın.” Nasıl olacak?

        Demirören’in hibe ettiği söylenen 100 milyon lira ile ilgili bilginiz var mı?

        Senetler aldığını duyduk. Seçim bitsin, kendisiyle konuşacağız.

        Siz hibede bulunacak mısınız?

        2014 seçimlerinde olabilir. Ben ve arkadaşlarımın bir pro jeyle ilgili olarak hibesi olabilir.

        HABERTÜRK/ KUTLU ESENDEMİR

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ