Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Şike mahkemesi, Şike davası, Tarihi dava başlıyor, Söz savunmada, Aziz Yıldırım, Fenerbahçe - Futbol Haberleri

        Ergenekon ve Balyoz davalarının görüldüğü Silivri Cezaevi Yerleşkesi'nde İstanbul Özel Yetkili 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nce görülen duruşmaya aralarında Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, Bülent Uygun ve Olgun Peker'in bulunduğu 22 tutuklu sanık katıldı. Duruşma 4 gün boyunca aralıksız sürecek. Silivri'de sanıklara haklarındaki suçlamalar okunup savunmaları alınacak. Daha sonra mahkeme 20 Şubat Pazartesi gününden itibaren ise İstanbul Çağlayan Adliye Sarayı’nda devam edecek.

        Tutuklu sanık menajer İbrahim Bülent İşcen hastanede tedavi gördüğü için duruşmaya katılamadı. Tutuksuz sanıklardan Ümit Karan ve Tayfur Havutçu'nun aralarında bulunduğu 25 kişi duruşmada yerini aldı.

        DURUŞMANIN İLK GÜNÜNDE NELER OLDU?

        AZİZ YILDIRIM İZLEYİCİLERİ SELAMLADI

        Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım, diğer tutuklu sanıklarla birlikte salona alındı. Sarı-lacivert kravat taktığı gözlenen Aziz Yıldırım, salona elinde 3 klasörle geldi. Tutuklu sanıkların bulunduğu bölümde en ön sıraya oturan Yıldırım, bir süre avukatlarıyla konuştu. Moralinin yüksek olduğu görülen Aziz Yıldırım, bir süre sonra ayağa kalkarak izleyiciler bölümündekileri el sallayarak selamladı. Aziz Yıldırım, tercüman Samel Güzel'e sarılarak selamlaştı. Şekip Mosturoğlu ise yakınlarını görünce gözyaşlarını tutamadı. Yargılananları izlemeye yaklaşık 200 kişi geldi.

        MEHMET EKİNCİ: ALLAH BAĞIŞLASIN

        Ardından duruşmada kimlik tespitine geçildi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, davanın 1 numaralı sanığı Olgun Peker'in kimlik tespitini yaptı. Peker evli ve 1 çocuğu olduğunu söyleyince Başkan Ekinci "Allah bağışlasın" dedi. Peker ise "Amin" diyerek cevap verdi. Peker, mesleğinin inşaatçılık ve futbolcu menajerliği olduğunu, aylık gelirinin ise 5 bin TL olduğunu ifade etti.

        YILDIRIM GÜLÜMSEDİ: BURAYA GELENE KADAR SABIKAM YOKTU

        Ardından Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın kimlik tespitine geçildi. 1952 doğumlu olduğunu ifade eden Yıldırım, evli ve 2 çocuk sahibi olduğunu söyledi. Başkan Ekinci, Yıldırım'a da "Allah bağışlasın" dedi. Yıldırım ise "Sağolun" diye yanıtladı. Mesleği sorulan Yıldırım; inşaat mühendisi ve Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı olduğunu; aylık gelirinin ise 30 bin TL olduğunu belirtti.

        KİMLİK TESPİTİ BİTTİ, İDDİANAME OKUNDU

        Mahkeme Başkanı Ekinci, Yıldırım'a sabıkası olup olmadığı sorusunu yöneltti. Aziz Yıldırım'ın bu soruya "Buraya gelene kadar yoktu" diye yanıt vermesi dikkat çekti. Tutuklu sanık Bülent Uygun ise aylık gelirinin tutuklanmadan önce 300 bin TL olduğunu ancak şu an bir gelirinin olmadığını belirtti. Ardından sanıkların kimlik tespiti sona erdi. 401 sayfalık iddianamenin, 3 TRT spikeri tarafından dönüşümlü olarak okunmasına başlandı.

        EKİNCİ'DEN "DÜZENİ BOZMAYALIM" UYARISI

        Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci, duruşma salonuna giriş ve çıkışları yasakladı. 401 sayfalık iddianamenin 3 TRT spikeri tarafından okunmaya başlanmasının ardından bazı avukatların salonu terk etmesine sinirlenen Ekinci "Düzeni bozmayalım" diye uyarıda bulundu.

        "TABİİ Kİ BURADA TAKIMLARI YARGILAMIYORUZ"

        Mehmet Ekinci "Bu davada yargılamanın hızlı yapılmasını istiyorsanız; biz buna varız zaten. Siz de bize yardımcı olun. Türkiye'de spor ve futbol camiasında tartışılan bir dava. Futbolumuzda bazı sorunlar var. Biz burada iddianameye bağlıyız. Tabii ki burada takımları yargılamıyoruz. Daha önce de söylemiştim. Onlar bizim yüzyıllık değerlerimiz. Tek yaptığımız iddianamede atılı suçlarla ilgili kişileri yargılıyoruz. Varsa bir yanlışlık bir yakıştırma bunları ayıklayıp karar vereceğiz" dedi.

        YILDIRIM'IN AVUKATI İTİRAZ ETTİ, REDDEDİLDİ

        Aziz Yıldırım'ın avukatı Abdullah Kaya ise söz alarak iddianamenin özetle okunmasını talep etti. Mehmet Ekinci, planlarının iddianamenin okunmasının bir an önce tamamlanarak yargılamanın devamını Çağlayan'da yapmak olduğunu söyledi. İddianamenin okunmasına ilişkin karar aldıklarını ifade eden Ekinci, "İddianamenin okunmasına ilişkin CMK'da açık hüküm var. Buna uyacağız" dedi.

        İDDİANAME CUMA GÜNÜNE KADAR OKUNACAK

        İddianame cuma gününe kadar okunacak. Duruşma pazartesi günü Çağlayan Adliyesi'nde devam edecek. Silivri'deki büyük duruşma salonunda yarın Balyoz Davası görüleceğinden, şike duruşması küçük bir salonda görülecek.

        DURUŞMAYA ARA VERİLDİ

        Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci; kapıların kapatılmasını ve avukatlar ve basın mensupları dışında içeriye kimsenin alınmamasını istedi. Ekinci, iddianamenin okunmasına ara vererek duruşmaya 13.30'a kadar öğle arası verdi. Duruşmanın ilk anlarında olduğu gibi tutuklu sanıklar verilen arayı izleyici bölümündeki yakınlarıyla selamlaşmaya ayırdı.

        SALONU İLK TERK EDEN AZİZ YILDIRIM OLDU

        Ancak Aziz Yıldırım, Mahkeme Başkanı Ekinci'nin ara verdiğini duyurmasıyla birlikte salonu terk eden ilk isim oldu. Yıldırım, duraksamaksızın oturduğu sandalyeden kalkıp sessizce salonun dışına çıktı. Diğer sanıklar ise bu süreyi yakınlarıyla selamlaşmaya ayırdı. Bu arada duruşma salonunda izleyiciler bölümünde, bazı kişilerin sarı-lacivert atkı ve forma giydiği görüldü.

        YÖNETİM-TARAFTAR ÇADIRDA BULUŞTU!

        Duruşmaya ara verilmesinin ardından, Silivri'de tam kadro hazır bulunan Fenerbahçe yönetimi, sarı-lacivertli taraftarlarla, hazırlanan çadırda bir araya geldi. Çadıra basın mensuplarının alınmasına ise izin verilmedi. Fenerbahçeli taraftarlar, davul zurna eşliğinde Zülfü Livaneli'nin ''Böyledir bizim sevdamız'' adlı parçasıyla halay çekti. Ayrıca davul ve zurnayla Fenerbahçe marşı çalındı.

        YILDIRIM: MEMLEKET ELDEN GİDİYOR...

        Futbolda şike soruşturması kapsamında yargılanan Fenerbahçe Kulubü Başkanı Aziz Yıldırım, duruşmada değil ancak öğle arasında verilen arada konuştu. İzleyici bölümünde bulunanlarla selamlaşan Aziz Yıldırım, şikeyle ilgili iddialara değindi. Yıldırım, "Şikeymiş, ne şikesi? Şike filan yok. Memleket elden gidiyor, hala şikeden bahsediliyor" diye seslendi.

        YILDIRIM: TARAFTARLAR ÇAĞLAYAN'A GELSİN!

        Aziz Yıldırım, diyalog şeklinde geçen konuşmasında, "İbrahim Akın'a, 100 bin dolar vermişim. Nereden vermişim, hangi hesaptan vermişim? Bizde de tapeler var, bizde gerçekler var. Konuşuldukça her şeye ortaya çıkacak. İspat etsinler kendimi köprüden atacağım. Buradan çıkınca televizyonlarda konuşanlarla da konuşacağım" dedi. Aziz Yıldırım'ın bir mesajı da dışarıda bekleyen taraftarlara oldu. Yıldırım, "Taraftarlara söyleyin gelmesinler, soğuk zaten. Duruşmalar devam edecek. Çarşamba Çağlayan'a gelsinler" dedi.

        YILDIRIM: ERKEK ADAM BİR DEFA ÖLÜR!

        Yıldırım, gazetecileri de eleştirerek, ''Herkes bir yerden tutmuş gidiyor. Şike yaptığımızı söylüyorlar. Böyle şike mi olur? Erkek adam bir defa ölür, on defa ölmez. Korkmayın, biz korkmuyoruz'' dedi.

        PEKER: SON DERECE RAHATIM

        Tutuklu sanıklardan Olgun Peker de gazetecilerin bulunduğu bölüme doğru gelerek, ''Savunmalarımızı yapmaya başlayınca herkes açık açık ne olduğunu görecek. Son derece rahatım. Her şey güzel'' dedi.

        MAHKEME SALONUNDA DUYGUSAL ANLAR

        İkinci bölüm başlamadan önce mahkeme salonunda duygu dolu anlar yaşandı. Fenerbahçe Asbaşkanı İlhan Ekşioğlu’nun avukatı, Ekşioğlu’nun kızıyla görüşmesi için mahkeme heyetinden izin aldı. Bunun üzerine kızı, babasının olduğu yere kadar gelip İlhan Ekşioğlu’na doyasıya sarıldı. Bu arada Fenerbahçe Mali İşler Müdürü Tamer Yelkovan’ın avukatı da Yelkovan’ın oğlu için izin aldı. Mahkeme Başkanı, herkesin yerine geçmesi için uyarı yaptı ancak Tamer Yelkovan ve oğluna "Siz biraz daha kalabilirsiniz" dedi.

        YILDIRIM: PAZARTESİ ATIŞ SERBEST

        Duruşmaya saat 15.30'da yeniden ara verildi. Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, gazetecilerin "Başka bir açıklama yapacak mısınız?" sorusuna "Memleket davaları ile ilgilenin. Korkmasınlar herkes çok korkuyor. Yarın çok sert mesajlar gelecek. Bir şahsa yönelik mesajlar olacak. Pazartesi gününe kadar iddianame okunacak. Savunmam Çağlayan'da olacak. Pazartesi atış serbest olacak. Bu yaştan sonra Metris'i, Silivri'yi, savcı ve hakimi gördüm. Silivri mahkeme salonu çok güzelmiş. 2 hafta görüş yok" dedi. Ancak Aziz Yıldırım, sert olacağını söylediği açıklamasını Fenerbahçe resmi internet sitesi aracılığı ile yaptı.

        AZİZ YILDIRIM'IN TARİHİ AÇIKLAMASI İÇİN TIKLAYIN!

        NEREDEN SEVDİM O ZALİM KADINI!

        Aziz Yıldırım, basın mensuplarına esprili cevaplar da verdi. Tutuklu sanık bölümünün en arka kısmına giderek basın mensuplarıyla uzun süre sohbet eden Yıldırım "İbrahim Akın'a verdiğim 100 bin doları buldunuz mu? İlk önce TL'ydi sonra Euro şimdi de dolar... Önce paranın hangi değerde olduğunu bulsunlar, bakalım tespit edebilecekler mi?" dedi. Aziz Yıldırım hangi kitabı okuduğu sorusuna ise "Nereden sevdim o zalim kadını!" cevabını verdi. Spor yapıp yapmadığının sorulması üzerine "24 saat yapıyorum. Spor kulübü başkanıyım" dedi. Günlerinin nasıl geçtiğini soran gazetecilere gülümseyerek, "Ağlayarak" diye yanıt verdi.

        AZİZ YILDIRIM TEK BAŞINA KALACAK

        Aziz Yıldırım hangi koğuşta kaldığı sorusuna ise "Bilmiyorum" yanıtını verdi. Yıldırım "Kimle kaldığımı boşverin, memleket davalarıyla ilgilenin" dedi. Aziz Yıldırım'ın 1 No'lu cezaevinde B2 koğuşta tek başına kaldığı; diğer sanıkların ise farklı koğuşlarda kaldıkları öğrenildi. Sanıkların kaldıkları koğuşların karantina koğuşu olmadığı, 4 günlük yargılama boyunca aynı koğuşlarda kalacakları öğrenildi. Bu arada, öğle yemeğinde tutuklu sanıkların mercimek çorbası, köfte ve bulgur pilavı yedikleri öğrenildi.

        TFF'DEN BANA NE, BURASI MAHKEME

        Basın mensuplarının Türkiye Futbol Federasyon'unda yaşanan gelişmeleri sorduğu Aziz Yıldırım, "Burası mahkeme, bana ne Mehmet Ali Aydınlar'dan? Ben kendi işime bakıyorum" dedi.

        DÜĞÜN YAPSAM GELİNE TEDBİR KOYARLARDI!

        Yıldırım gazetecilerle sohbet ederken yanına tutuklu sanık menajer Abdullah Başak'ın gelmesi üzerine "Seni alacaklarına beni aldılar. Beni götürüyorlar" dedi. Bunun üzerine Başak, "Sanki ben dışarıdayım, ben de buradayım. Mini Cooper 5 ayda üç kez el değiştirdi. İlk önce Korcan'ın, sonra kız kardeşinin en son benim kız kardeşimin oldu. En son bende karar kıldılar. Ben bu kiloyla nasıl bu arabaya binerim. Bu operasyon 3 ay daha olmasaydı evleniyordum. O zamanda evlenseydim bu düğün şike parasıyla mı yapılmış olacaktı. Düğün yapsaydım, evlenseydim 'Bu düğün şikeyle yapılmış' diyerek takıyla geline tedbir koyacaklardı" dedi.

        ÖZDEMİR, KOÇ, ÖZAYDINLI AYRILDI

        Fenerbahçe Kulübü Başkanvekili Nihat Özdemir ile asbaşkanlar Ali Koç ve Murat Özaydınlı saat 19.00'da duruşma salonundan ayrıldı. İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesince Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesindeki salonda görülen duruşmaya katılan Özdemir, Koç ve Özaydınlı, salondan çıkarak, herhangi bir açıklama yapmadan özel araçlarıyla yerleşkeden ayrıldı.

        "UMARIM HERKES SEVGİLİSİNE KAVUŞUR"

        Silivri'deki "futbolda şike davasının" ilk duruşması saat 19.30'da sona erdi. İlk gün, 401 sayfalık iddianamenin 113 sayfasının okunduğu belirtildi. Mahkeme Başkanı Mehmet Ekinci duruşma sonunda "120 sayfa okunmasını planlamıştık. Kimlik tespiti nedeniyle okunmaya geç başlandı. Bu nedenle insanlar yoruldu. Salonda bulunan herkesin Sevgililer Günü kutlu olsun. Umarım herkes yakın zamanda sevgilisine kavuşur" dedi.

        İzleyicilerin alkışlaması üzerine Başkan Ekinci "Alkış yok" dedi. Duruşmanın (bugün) saat 09.30'a ertelendiğini belirten Ekinci, "Yarın (bugün) bu salonda Balyoz Davası görülecek. O yüzden bu dava küçük salonda görülecek" şeklinde konuştu. Aziz Yıldırım ise salondan çıkarken "Herkese iyi akşamlar" dedi.

        7 AYLIK SÜREÇTE NELER YAŞANDI?

        DURUŞMA ÖNCESİ NOTLAR:

        MEHMET EKİNCİ SALONU İNCELEDİ

        Şike Davası’na bakacak olan 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci ile üye hakimler de sabah saatlerinde Silivri’ye gelerek duruşma salonunu inceledi.

        HAVUTÇU-ADALI ERKEN GİTTİ

        Şike soruşturması kapsamında tutuklanıp daha sonra serbest bırakılan Beşiktaş Futbol Koordinatörü Tayfur Havutçu, eski futbol şube sorumlusu Serdal Adalı ve protokol müdürü Ahmet Ateş, dünki ilk duruşma için Silivri’ye erken gitti. Önceki geceyi Klasis Otel’de geçiren üçlünün, dün sabah oluşabilecek trafiğe takılma endişesiyle bir gün önceden Silivri’nin yolunu tuttuğu öğrenildi.

        KİME KAÇ YIL İSTENİYOR?

        AZİZ YILDIRIM (F.Bahçe Başkanı)

        “Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla suç örgütü kurup yönetmek” suçlamasıyla 22 ile 72 yıl arasında hapsi isteniyor. 7 maçta şike ve teşvik primi suçlamalarına muhatap olan Yıldırım yeni yasa yürürlüğe girmeseydi, 61 yıldan 156 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacaktı.

        OLGUN PEKER (Giresunspor eski Başkanı)

        “Suç işlemek amacıyla silahlı çete kurmak ve yönetmek, konut dokunulmazlığı, mala zarar verme, tehdit, nitelikli dolandırıcılık, şike yapmak, rüşvet, özel belgede sahtecilik, resmi belgede sahtecilik” suçlarıyla yargılanıyor. İstenen hapis cezası 61 yılla 159 yıl arası. İndirimle 43.5 yılla 115 yıl arası.

        MECNUN OTYAKMAZ (Sivasspor Başkanı)

        “Aziz Yıldırım liderliğindeki suç örgütüne üye olmak ve 22 Mayıs 2011’deki Sivas-F.Bahçe maçında şike suçundan 8,5 yıldan 21 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından Otyakmaz’ın istenen hapis cezası 3,5 yıldan 10 yıl 10 ay.

        ŞEKİP MOSTUROĞLU (F.Bahçe Asbaşkanı)

        İddianamede, “Örgüt üyeliği, nitelikli dolandırıcılık ile şike ve teşvik” ile suçlanıyor. Mosturoğlu’na istenen ceza 23 yıl ile 52 yıl arasında. İndirimli haliyle 5,5 yıldan 17 yıla hapis isteniyor.

        SADRİ ŞENER (Trabzonspor Başkanı)

        F.Bahçe-A.Gücü ve Sivas-F.Bahçe maçlarınla teşvik girişimiyle suçlanıyor. 10-24 yıl hapis istenen Şener’in cezası 1 yıl 9 aydan-5 yıla kadar indirilecek.

        SERDAL ADALI (Beşiktaş eski yöneticisi)

        Beşiktaş-İBB Türkiye Kupası finalinde şike yapılması iddiası var. Mevcut yasada 7,5-18 yıl olan ceza indiriminin ardından Adalı, 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar yargılanacak.

        TAYFUR HAVUTÇU (Beşiktaş Sportif Direktörü)

        Beşiktaş - İBB Kupa finalinde şike eylemi yapılması iddiasıyla 5 yıldan 12 yıla kadar yargılanması isteniyor. İndirimin ardından Tayfur Havutçu

        için istenen ceza 1 ile 3 yıl arasında.

        TUTUKLU 23 KİŞİ

        Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu, İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan, Tamer Yelkovan, Mehmet Yenice, Mecnun Otyakmaz, Ahmet Çelebi, Bülent Uygun, Ömer Ülkü, Olgun Peker, Coşkun Çalık, Abdullah Karakuz, Hakan Karaahmet, Abdullah Eker, Selim Kımıl, Haldun Şenman, Yusuf Turanlı, Emre Talat Koçak, Sami Dinç, Ali Kıratlı, Abdullah Başak, İbrahim Bülent İşcen.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ