Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Fenerbahçe Lefter Küçükandonyadis, Lefter kimdir?, Lefter'in hayatı, Lefter tören, Lefter vefat etti, Ordinaryüs - Fenerbahçe Haberleri

        Türk futbolu ve Fenerbahçe'nin efsane ismi Lefter Küçükandonyadis için Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu'nda tören düzenlendi... Türk bayrağı ve Fenerbahçe bayrağına sarılı naaşını kaptan Alex ve arkadaşları omuzlarda getirip son kez çimler üzerine koydu!

        Rahatsızlığı nedeniyle tedavi gördüğü hastanede önceki gün vefat eden 86 yaşındaki ''Ordinaryüs'' lakaplı efsane futbolcu için yapılan tören, sarı-lacivertli camianın yanı sıra diğer çok sayıda kulübün yöneticileri, temsilcileri ve eski sporcuları olmak üzere, futbol camiasını Kadıköy'de bir araya getirdi.

        BAŞBAKAN ERDOĞAN DA TÖRENE KATILDI

        Başbakan Tayyip Erdoğan, Lefter Küçükandonyadis için düzenlenen törene katıldı. Başbakan Erdoğan ile birlikte Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti İstanbul Milletvekili Hakan Şükür de törende yer aldı.

        Başbakan Erdoğan, saygı duruşu sırasında saha içinde bulunurken daha sonra protokol tribününe çıkarak töreni buradan takip etti. Başbakan Erdoğan'ı Lefter Küçükandonyadis'in cenazesinin de bulunduğu soyunma odası koridorunda Fenerbahçe Başkan Vekili Nihat Özdemir, Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç, Fenerbahçe Teknik Direktörü Aykut Kocaman ve spor yorumcusu Rıdvan Dilmen karşıladı.

        NAAŞI TÜRK BAYRAĞI VE FENERBAHÇE BAYRAĞINA SARILDI

        Lefter'in Türk Bayrağı ve Fenerbahçe Kulübü'nün bayrağına sarılı naaşı saha içinde hazırlanan platforma konulurken, platformun bir tarafında Türk Bayrağı diğer yanında da Fenerbahçe bayrağı yer aldı. Lefter'in naaşını saha içine futbolcular taşırken, futbolcular ve teknik heyet daha sonra yay şeklinde dizilerek bir süre Lefter'in naaşının arkasında bekledi. Futbolcular bir süre sonra da tribüne çıkıp töreni buradan takip etti.

        Lefter için statta düzenlenen törene İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'ın yanı sıra Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de katıldı.

        Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir ve diğer yöneticiler tören için gelenleri protokol tribünü girişi önünde kapıda karşılarken, törene gelenler arasında UEFA Asbaşkanı Şenes Erzik, Futbol Federasyonu Başkan Vekili Göksel Gümüşdağ, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yardımcı, Galatasaray Kulübü İkinci Başkanı Ali Dürüst, yönetici Refik Arkan, Galatasaray Kulübü Divan Kurulu Başkanı İrfan Aktar, Beşiktaş Kulübü İkinci Başkanı Metin Keçeli ve Genel Sekreter Fahrettin Curoğlu da yer aldı.

        Fenerbahçe Kulübü'nün eski başkanları Ali Şen ve Faruk Ilgaz, sarı-lacivertli kulübün eski yöneticileri, eski futbolcular da törene katılanlar arasındaydı.

        TEZAHÜRATLAR LEFTER İÇİN

        Töreni izlemeye gelen yaklaşık 10 bin Fenerbahçeli ve diğer kulüplerin taraftarları, bu kez tezahüratlarını Lefter için yaptılar. Töreni izleyenler Maraton VIP ve Fenerium alt tribünü doldururken, tören başlayana kadar karşılıklı tezahüratlarla efsane futbolcunun ismini andılar. Törene Fenerbahçe taraftarının dışında birçok takımın taraftarı da katıldı. Lefter için birçok pankart açılırken, "Ver Lefter'e yaz deftere" sloganı atıldı.

        FUTBOL TAKIMI TÖRENDE

        Fenerbahçe Futbol A Takımı, teknik heyet ve futbolcuları tam kadro Lefter Küçükandonyadis için yapılan törene katıldılar. Kulübün efsane ismini son yolculuğunda yalnız bırakmayan sarı-lacivertli futbolcular, törenin ardından Fenerbahçe Can Bartu Tesisleri'ne giderek, yarınki Manisaspor maçının hazırlıkları için antrenmana çıkacak.

        TRİBÜNLERDE PANKARTLAR VE FOTOĞRAFLAR

        Fenerbahçe taraftarları, Lefter Küçükandonyadis için Türk Telekom kale arkası tribünde koreografi hazırladı. Maçlarda çeşitli mesajlar verilen koreografi bu kez Lefter için yapıldı. Taraftar alınmayan kale arkası üst tribüne konulan renkli kartonlarla büyük boyutta ''Ordinaryüs'' yazısı yazılırken, bu tribünün alt kısmındaki pankartta da ''Hakkını Fenerbahçeliliğimize helal et'' yazısı yer aldı. Maraton tribünü üst bölümüne ise Lefter ile Aziz Yıldırım'ın birlikte görüntülendikleri büyük boyutlu fotoğraflar asıldı. Migros kale arkası tribünde Lefter'in elinde kupayla fotoğrafının bulunduğu ''Ver Leftere Yaz Deftere, Kalbimizdesin'' yazılı pankart yer aldı. Stadın elektronik reklam panolarından ise ''Rahat uyu, çubuklu bize emanet'' yazısı yayınlandı.

        LEFTER ANISINA DEV FORMA

        Türk Telekom'un, Lefter'in anısına hazırlattığı dev forma tören sırasında Migros kale arkası tribünde asıldı. Küçükandonyadis'in anısına yaptırılan 25x30 metre boyutlarındaki dev Fenerbahçe formasının tasarımı, Lefter'in oynadığı dönemde giydiği formasının birebir modellemesi olarak hazırlandı. Dev forma, eski başkanlar, yöneticiler, futbolcular ve törene katılanlar için imzaya açıldı. Dev forma, sarı-lacivertli ekibin 21 Ocak Cumartesi günü Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda Kayserispor ile yapacağı maçta da tribünlerde dalgalandıktan sonra müzeye konulacak.

        ALEX: VEFATI BENİ İÇTEN YARALADI

        Fenerbahçe Futbol Takımı adına törende bir konuşma yapan kaptan Alex de Souza, Lefter'in vefatının kendisini içten yaraladığını ifade etti. Brezilyalı futbolcu konuşmasında özetle şunları kaydetti:

        ''Özellikle son zamanlarda kendisinin sağlık bakımından geçirdiği zor günler ve en sonunda vefat etmesi, beni bir yabancı olsam da çok fazla içten yaraladı. Fakat bu tip insanlar hiçbir zaman ölmezler. Fenerbahçe gibi büyük taraftarı olan kulüpler de böyle efsaneleri hiçbir zaman öldürmezler. Son yolculuğunda şunun sözünü vermemiz gerekiyor ki, ben burada futbol takımında ter döken bir oyuncu olarak söz veriyorum; onun büyük başarılarla bıraktığı çubuklu formayla ben burada olduğum süre içinde gururlu bir şekilde ter dökeceğim ve bunun da yapılmasını sağlayacağım. Her şey için teşekkürler Lefter.''

        AYRINTILAR

        - Ali Koç, taraftarlara yönelik olarak yaptığı açıklamada "Buraya acımızı paylaşmaya gelen herkese teşekkürler. Camiamıza yakışan bir şekilde Lefter'i uğurluyoruz. İyi ki varsınız" dedi.

        - Kadıköy'de Lefter Küçükandonyadis, KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, Milli kayakçı Aslı Nemutlu ve hayatını kaybeden tüm şehitlerimiz için 1 dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Saygı duruşu sonrasında Lefter Küçükandonyadis'in hayat hikayesi okundu.

        -Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu tören öncesi FBTV'ye yaptığı açıklamada, ''Hem camiamız hem de Türk futbolu adına büyük bir kayıp. Başımız sağolsun. Böyle değerler, efsane isimler kolay yetişmiyor. onların etrafına toplanan camialar daha da büyüyorlar. Bugün kedisini kaybettik ama öldükten sonra da nesilden nesile anlatılacak değerler yaşattı'' ifadelerini kullandı.

        -Fenerbahçe Kulübü'nün eski başkanı Ali Şen ise Fenerbahçe'nin ezeli rakiplerinin temsilcilerinin de törende yer aldığını hatırlatarak, ''Lefter için ne konuşulursa hak ettiği kelimelerdir. Çok iyi bir Türk'tü. İyi bir insandı. Hepimizin içinde büyük bir üzüntü var ama ölümün çaresi yok. Allah rahmet eylesin. Lefter'i herkes severdi'' dedi.

        -Törende Lefter'in torunları Özcan Katmer ve Özlem Katmer konuşma yaptılar. Özlem Katmer gözyaşlarını tutamadığı konuşmasında, ''Dedemizi aklımız ermeye başlayıncaya kadar sadece dede olarak biliyorduk. Daha sonra dünyanın en şanslı torunları olduğumuzu anladık. Kendisini hiçbir zaman bir büyüklük kompleksi içinde görmedik. O mütevazılık denilen unsurun önde gelen bir elçisiydi adeta'' ifadelerini kullandı. Özcan Katmer'in konuşması sırasında Aziz Yıldırım'dan bahsetmesi üzerine de tribünler Yıldırım için tezahüratlar yaptılar.

        -Törende ayrıca Lefter'in takım arkadaşı Şükrü Ersoy, Fenerbahçe Kulübü Yüksek Divan Kurulu Başkanı Yüksel Günay da birer konuşma yaptılar.

        -Lefter'in, Metris Cezaevi'nde tutuklu bulunan Aziz Yıldırım'a yazdığı mektup da törende okundu.

        Törenin sonunda Lefter Andonyadis'in naaşı, futbolcuların omuzlarında ''Samanyolu'' şarkısı eşliğinde sahadan çıkarıldı ve cenaze arabasına konularak Büyükada'ya doğru hareket etti.

        SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI

        Fenerbahçe'nin efsane futbolcularından Lefter Küçükandonyadis, Aya Dimitri Kilisesi'ndeki törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı.

        Sabah saatlerinde Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'nda düzenlenen törenin ardından Bostancı İskelesi'nden vapurla Lefter'in naaşı yaşadığı Büyükada'ya getirildi. Taraftarlar, ünlü futbolcunun naaşını omuzlarında törenin yapılacağı kiliseye getirdi.

        Kilisede düzenlenen törene AB Başkanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Fenerbahçe Kulübü Yöneticileri, Fenerbahçeli taraftarlar, Lefter'in ailesi katıldı.

        Vefat eden Türk futbolunun ve Fenerbahçe'nin efsane futbolcusu Lefter Küçükandonyadis, Büyükada'da düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

        BAĞIŞ: LEFTER BU ÜLKENİN SEMBOLLERİNDEN BİRİSİ OLDU

        Kilisedeki törende duaların okunmasının ardından Lefter ile ilgili konuşmalar yapıldı. Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Bağış da yaptığı konuşmada, Lefter'in 10 numara futbol oynamakla kalmayıp 10 numara bir hayat sürdüğünü, örnek olacak davranışlarıyla Türkiye'nin gerçekten çok önemli insanlarından birisi olduğunu kaydetti.

        Bağış, ''Lefter farklılıkların zenginlik olduğunu bize öğretenlerden birisi oldu. Bu ülkenin sembollerinden birisi oldu. Bugün burada ona veda ederken de hayatı boyunca çok güzel yaptığı bir şeyi bir kez daha yaptı. Bu ülkeyi bütünleştirdi. Hem sabah Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki törende hem buradaki kilisede Türkiye'nin bütün renklerini, bütün zenginliklerini tek vücut yapmayı bir kez daha bizlere gösterdi'' diye konuştu.

        Lefter'in, sevgiyi, hoşgörüyü, muhabbeti ve saygıyı miras bıraktığını anlatan Bağış, ''Bundan sonra onun o mirasını daha da güçlendirmek bizim görevimiz. Lefter'e yakışan davranışı bundan sonra inşallah hep birlikte ortaya koyacağız. Hem buruk hem de onurlu bir vazifeyi yerine getirmiş olmanın hazzını yaşıyoruz. Ruhu şad olsun. Bütün ailesine sevenlerine bütün milletimize başsağlığı diliyorum'' şeklinde konuştu.

        TARAFTARLAR BÜYÜKADA'DA DA YALNIZ BIRAKMADI

        Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'ndaki törende Lefter'i son yolculuğuna uğurlayan taraftarlar, Türk futbolunun ''Ordinaryüs''ünü, Büyükada'da da yalnız bırakmadı. Yüzlerce taraftar Bostancı İskelesi'nden hareket eden deniz otobüsleri ve motorlarla Büyükada'ya geldi. Taraftarlar, kilisedeki törenin ardından da tören için gelenleri taşımak üzere adaya getirilen minibüslerle mezarlığa taşındı.

        LEFTER KÜÇÜKANDONYADİS

        Lefter Küçükandonyadis, 22 Aralık 1925'te İstanbul'da doğdu. Fenerbahçe'de 1947-1964 yılları arasında forma giyen Lefter, sarı-lacivertlilerde İstanbul Profesyonel Ligi'nde 2, Türkiye Şampiyonası'nda ise 3 kez şampiyonluk yaşadı. Kariyerinde 832 gol atan efsane futbolcu, Fenerbahçe formasıyla çıktığı 615 maçta 423 gol kaydederken, İstanbul Ligi'nde 1953-1954 sezonunda gol kralı oldu. 50 kez de milli formayı giyen ''Ordinaryüs'' lakaplı Lefter Küçükandonyadis, ayrıca yurt dışında İtalya'nın Fiorentina ve Fransa'nın Nice takımlarında oynadı. Lefter bir sene de Johannesburg'da antrenör futbolcu olarak görev yaptı. Lefter, futbolu 1965-66 sezonunda bıraktıktan sonra Samsunspor, Boluspor, Orduspor, Sivasspor, Mersin İdman Yurdu'nda teknik direktörlük yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ