Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig şike, teşvik, Türk Milli Takımı, Ağır Ceza Mahkemesi, UEFA, Disiplin Talimatı, talimat değişikliği, 58. madde, Futbol Federasyonu Genel Kurulu - Futbol Haberleri

        Futbol Federasyonu Genel Kurulu’nun desteği ile değiştirilecek olan Disiplin Talimatı’nın 58. maddesinin ana hatları belli oldu. Ankara’da 26 Ocak’ta yapılacak olan Olağanüstü Genel Kurul’da 58. madde silbaştan ele alınacak. Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu, şikeye adı karışan takımların durumu ile ilgili değişik arayışlar içine girdi. Şu anda iki plan üzerinde duruluyor.

        Bunlardan ilki ve ağırlıklı olan taslakta, yeni talimatta da şike yapmanın cezası yine küme düşme olacak. Ancak bu cezanın verilebilmesi için şikenin sahaya yansımış olması gerekecek. Teşebbüs aşamasında kaldığı, futbolculara intikal etmediği ve sahaya yansımadığı taktirde küme düşme cezası verilemeyecek. Başta F.Bahçe olmak üzere bazı takımların durumu bu kapsam çerçevesinde değerlendirilecek. Haliyle yeni talimat paralelinde, büyük bir süpriz olmazsa hiçbir takım küme düşmeyecek.

        UEFA, MAHKEMENİN BEKLENMESİNE SOĞUK

        Futbol Federasyonu tarafından düşünülen bir diğer formülün ise adli yargı sürecini beklemek olduğu bildirildi. Bu doğrultuda Ağır Ceza Mahkemesi’nden çıkacak şike kararı paralelinde o takımın durumu ele alınacak. Ancak bu sürecin en az 3 yıl sürecek olması nedeniyle uygulamada çeşitli zorlukların doğabileceğinin altı çizildi. Ayrıca UEFA’nın da bu formüle sıcak bakmadığı vurgulandı.

        Üzerinde düşünülen yeni talimatta şike yapmanın cezası yine bir alt lige düşme olurken, şike teşebbüsü için her bir maça - 3 puan, teşviğe ise yine her bir maça -1 puan verilecek. Teşvik teşebbüsünün cezası da çok ağır para cezası olacak. Örneğin 5 maçta şikeye teşebbüs ettiği kararlaştırılan bir takıma yeni sezon öncesi -15 puan verilecek. Diğer cezalar için de benzer katsayılar uygulanacak.

        MİADINI DOLDURAN TALİMAT!

        MADDE 58

        – MÜSABAKA SONUCUNU ETKİLEME

        1* Müsabakanın sonucunu hukuka veya spor ahlakına aykırı şekilde etkilemek veya buna teşebbüs etmek yasaktır. Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de bu kapsamdadır.

        2* Bu hükmü ihlal eden kişiler, bir yıldan üç yıla kadar müsabakalardan men veya hak mahrumiyeti cezasıyla; kulüpler ise küme düşürme cezasıyla cezalandırılır. İhlalin ağırlığına göre küme düşürme cezasına ek olarak puan indirme cezası da verilebilir.

        3* İhlalde sorumluluğu bulunan kişi veya kulüplere ayrıca para cezası verilir.

        4* Anılan yasağın hakemler tarafından ihlali halinde sürekli hak mahrumiyeti cezası verilir.

        YÜRÜRLÜĞE KONULMAK İSTENEN YENİ TALİMAT

        1* Şike yaptığı belirlenen kulübe küme düşme cezası verilir. İhlalin ağırlığına göre de ilgili takıma her bir maç için ayrıca puan indirme cezasına verilebilir.

        2* Şike girişiminin sahaya yansımaması halinde ilgili kulübe her bir maç için eksi 3 puan cezası verilir.

        3* Bir futbolcuya veya kulübe teşvik primi verilmesi de yasaktır. Teşvik verdiği belirlenen kulüpler her bir maç için eksi 1 puan cezası ile cezalandırılır.

        4* Teşvik girişiminde bulunan kulüplere ağır para cezası uygulanır.

        5* Şike yapan kişiye ömür boyu hak mahrumiyeti, şike girişiminde bulunan kişiye ise her bir maç için 3 yıl hak mahrumiyeti cezası verilir.

        6* Teşvik veren kişi her bir maç için 1 yıl hak mahrumiyeti, teşvik girişiminde bulunan kişi ise her bir maç için ağır para cezası ile cezalandırılır.

        UEFA KORKUSU

        Kulüpler Birliği tarafından Futbol Federasyonu’na önerilen “Bu sezona mahsus olarak küme düşme uygulaması olmasın” şeklindeki görüş, değişik tartışmalara yol açtı. Maddenin değiştirilmesi halinde UEFA’nın Türk Milli Takımı’na ve kulüp takımlarına 3 yıl süre ile Avrupa kupalarından men cezası vermesinin söz konusu olduğu öğrenilirken, federasyon yönetim kurulunun bu durum paralelinde taslağa son şeklini vereceği belirtildi.

        TFF İKİ ARADA BİR DEREDE KALDI

        Futbol Federasyonu, Ankara’daki Genel Kurul’da uygulayacağı sistem konusunda da iki yol belirledi. Federasyon, Genel Kurul’dan alacağı destek sonrası yönetim kurulu toplantısı yapacak ve yeni talimata şekil verecek. Yeni önce destek alınacak, sonra değişiklik yapılacak. Talimat değişikliğine gitme yetkisinin sadece federasyon yönetim kurulunda olması nedeniyle böyle bir yol izleneceği kaydedildi. Bir diğer formül ise federasyon yönetim kurulu tarafından hazırlanacak olan yeni talimatın genel kurula sunulması ve destek sağlanması, daha sonra da yapılacak yönetim kurulu toplantısında karara bağlanması. Bu ikinci formülde ise önce talimat değişikliğine gidiliyor, sonra genel kurul desteği alınıyor. Bu iki formül ile ilgili kesin karara önümüzdeki günlerde varılacak.

        KULÜPLER BİRLİĞİ: BİZ İSTEMEDİK

        Kulüpler Birliği Başkan Yardımcısı Hasan Akıncıoğlu, Futbol Disiplin Talimatı’nın 58. maddesi ile ilgili herhangi bir tavsiye nitelikli karar almadıklarını savundu. Akıncıoğlu, “Kulüpler Birliği Yönetim Kurulu’nun 58. madde ile ilgili herhangi bir kararı bulunmamaktadır. TFF’nin yetki ve inisiyatifinde bulunan kararlarla ilgili birliğimize mesnetsiz atıfta bulunulmasını üzüntüyle karşılıyoruz’’ dedi.

        HTSPOR / Atilla TÜRKER

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ