Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Süper Lig Etik Kurulu raporu - Futbol Haberleri

        TFF’nin 11 Temmuz’da görevlendirdiği Etik Kurulu’nun kozmik odada 26 klasör belge inceleyerek hazırladığı şike raporu Fenerbahçe’yi ‘suçlu’ buluyor. Sabah gazetesinde yer alan raporda Aziz Yıldırım başkanlığındaki Sarı-Lacivertliler’in 5 maçta şike yaptığı, 2 maçta şikeye teşübbüs ettiği, 6 maçta teşvik ve teşvik teşebbüsünde bulunduğu belirtiliyor. Raporda şike iddialarının “Fenerbahçe’ye izafe edilmesinin uygun olduğu” ifade ediliyor.

        ADALI VE HAVUTÇU ŞİKE YAPMAMIŞ

        İşte o metin:

        Tayfur Havutçu’nun şike yapmadığı, Serdal Adalı’nın şike yapmadığı, Ahmet Ateş’in şike yapmadığı... İbrahim Akın’ın menajerinden almış olduğu şike teklifini gizlemiş olması sebebiyle Etik Kurulu Talimatı’na aykırılık nedeniyle Kurul’a sevkedilmesinin uygun olacağı, İskender Alın’ın menajerinden almış olduğu şike teklifini gizlemiş olması sebebiyle Etik Kurulu Talimatı’na aykırılık nedeniyle Kurul’a sevk edilmesinin uygun olacağı, Yusuf Turanlı, lisanssız oyuncu temsilcisinin eyleminin oynanacak olan kupa final maçını fırsat bilerek kendisine bağlı futbolcuların transferini bir an önce netleştirmek amacıyla aynı futbolcular üzerinden şike teşebbüsünde bulunduğu tespit ve mütalaa edilmiştir.

        ŞİKEDE ŞENER VE ŞAKAR YOK

        8 MAYIS: BUCA-TRABZON: 1-2

        Sadri Şener ile Nevzat Şakar hakkındaki şike iddiası doğru değil.

        22 MAYIS: KARABÜK-TRABZONSPOR: 0-4

        Nevzat Şakar, Caner Çuvalcıoğlu, Muhammet Özdin hakkındaki şike iddiası doğru değil.

        Şike tespiti yapılanlar

        7 Mart Gençlerbirliği-Fenerbahçe: 2-4

        9 Nisan Eskişehir-Fenerbahçe: 1-3

        1 Mayıs: Fenerbahçe-İBB: 2-0

        15 Mayıs: Fenerbahçe-Ankaragücü: 6-0

        22 Mayıs: Sivas-Fenerbahçe: 3-4

        Şikeye teşebbüs edilen maçlar

        24 Nisan Buca-Fenerbahçe: 3-5

        8 Mayıs: Karabük-Fenerbahçe: 0-1

        Psikolojik baskı

        15 Mayıs Fenerbahçe-Ankaragücü: 6-0

        Şike tespit edilemeyen maçlar

        13 Mart: Fenerbahçe-Konya: 2-0

        18 Mart: G.Saray-Fenerbahçe: 1-2

        Teşvik primi ve teşebbüsü

        21 Şubat: Manisa-Trabzon 1-2

        6 Mart: Bursa-İBB 1-1

        20 Mart: Gençlerbirliği-Trabzon 1-2

        17 Nisan: Trabzon-Bursa 1-0

        22 Nisan: Eskişehir-Trabzon 0-0

        15 Mayıs: Trabzon-İBB 3-1

        Teşvik delili bulunmayanlar

        26 Şubat: Fenerbahçe-Kasımpaşa: 2-0

        4 Mart: Kayseri-Manisa: 1-2

        6 Mart: Beşiktaş-Trabzon: 1-2

        Teşvik tespit edilemeyen maç

        10 Nisan Galatasaray-Trabzon 0-1

        UZMANLAR NE DİYOR?

        Bu rapor büyük hata

        Bu raporun medyada yer alması ve kamuoyuna yansıması doğru değil. Etik Kurulu’nun ‘savunmaları almadım, kanıtlara ulaşamadım’ dediği bir noktada kanaat belirtmesi ve bir rapor hazırlaması ise çok büyük bir hata... Medyada gördüğümüz ifadeler gerçekten Etik Kurulu’nun raporu ise çok sayıda müsabakada ciddi kanaatler var. Geçici kanaat diye bir durum olmaz. Eğer usul yönünden bir eksiklik gördüyseniz önce onların tamamlanması ve sonra da raporun hazırlanması gerekir. Kurul’daki hiçbir kişiyi eleştirmek istemiyorum. Ama yetkin kişiler de hata yapabilir. Eksiklik varken kanaat oluşturulmaz. Bu durum ileride bazı ciddi sıkıntılara yol açabilir. Raporda adı geçen ilgili kişi ve kuruluşlar yarınlarda Etik Kurulu’na yönelik olarak ‘Sizin objektif olamayacağınıza dair kaygım var’ diyebilir.

        KEMAL KAPULLOĞLU (SPOR HUKUKÇUSU)

        Savunma zorunluluğu yok

        Şike ve teşvik pirimi incelemelerinde talimatın 7. maddesine baktığımızda savunma alma zorunluluğu bulunmuyor. Madde “ilgili kişileri dinleyebilir” diyor. Bu açıdan bakarsak raporda savunma alınmamıştır eleştirisi yersiz. Basına sızan kurul raporunda açıklanan kısmın raporun tamamı olmadığını, sadece sonuç kısımları olduğu anlaşılıyor. Ancak buradan TFF’nin 15 Ağustos’ta yaptığı “Etik Kurulu kanaate varamadı” açıklamasının gerçeği yansıtmadığı sonucu ortaya çıkıyor. TFF o zaman gerekli işlemleri başlatmalıydı. Ancak yanlış gerekçelerle bundan kaçındı. Şu an için yapılması gereken daha önce etik kurulunca incelenemeyen belgelerin mahkemeden alınarak bir ek rapor tanzimidir.

        AV. H.ALPAY KÖSE

        Maçları izlemeden tespit yapılamaz

        Basına yansıyan kadarıyla raporda, şike ve teşvik eylemlerinin eksik değerlendirildiğini, ceza hukuku açısında şike ve teşvik suçu ile disiplin hukuku açısından şike ve teşvik suçunun karıştırıldığını söylemek mümkün. Etik Kurul’un şike ve teşvik eylemi vardır diyebilmesi için maçları izlemesi, maçlarda hangi oyuncunun veya takımın eyleminin şike ve teşvike uyduğunu açıkça tespit etmesi gerekir. Basına yansıyan kısmı

        itibariyle Etik Kurul’un maçları izlemediği ve sadece savcılık delilleri üzerinden rapor düzenlediği, raporun ise bu yönüyle eksik ve ceza yargılamasının etkisinde kalmış olduğu bellidir. Aksi halde mevcut Etik Kurul raporu ile hiçbir takım için küme düşmesi cezası verilemez.

        AV. ENGİN TUZCUOĞLU

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ