Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Futbol Diğer Adamın aptalı futbolcu olur! - Futbol Haberleri

        Eski Milli Takım kalecisi Fatih Uraz (50), Kaleciyi Vurun ve Futbolun Arka Bahçesi adlı kitaplarından sonra Adamın Abdalı Kaleci Olur’u yazdı.

        Kitapta, kılık kıyafetlerinden ruh hallerine, gurur ve sevinçlerine bu abdalların dünyasını anlatıyor; kalecilerin üzerine yapışan olumsuz yargıları değiştirmeye çalışıyor. Uraz, 5 yıldır ABD’de genç kalecileri yetiştiriyor ve özellikle kadınların idmanda çok iyi çalıştığını söylüyor.

        -Kitabınızın adı çok ilginç. Bu isme nasıl karar verdiniz?

        Doğruyu söylemek gerekirse son ana kadar, kitaba “Adamın Aptalı Kaleci Olur” ismini vermeyi düşünüyordum. Ama kitapta kalecilere ilişkin olumsuz yargıları çürütmeye çalıştığım için bundan vazgeçtim. Ben kalecilerin zeki olduğunu, zeki olmayanların kalecilik yapamayacağını düşünürüm. Sonuçta doğru kelimenin “abdal” olmasına yayıneviyle birlikte karar verdik.

        -Kaleci niye sahadaki diğer oyunculardan bu kadar farklıdır?

        Futbolcu arkadaşlar alınmasın ama sahaya 25 kişi çıkar: 20 futbolcu, 3 hakem ve 2 kaleci. 23 akılsız topun peşinden koşar, top bize gelir. Bu yüzden adamın akılsızı kaleci değil futbolcu olur! Kaleci takımda patron olur, herkes onu dinler. Hep göz önündedir. “Futbolda bir atan, bir tutan vardır, gerisi teferruattır” derler ya, tam öyle işte.

        -Çok gol yiyen kaleci mutlaka kötü kaleci midir?

        “Efsane kaleci” dediğimiz Ali Artuner bile Polonya’da 8 gol yemişti. Kalecinin iyisi bir maçta belli olmaz. Hatta denilebilir ki; “Attan düştükten sonra tekrar ata binebilendir kaleci.” Yaşar Duran da 1984’te İngiltere’den yediği 8 golün altında kaldı ama ben İngiltere maçındaki o 8 gollük hezimetten sonra yeniden oynadım ve gol yemedim. Büyüklüğün ölçüsü bir maçta 4 gol yememek değil, az hata yapmak ve hatalardan ders alabilmektir.

        "RÜŞTÜ EFSANE DEĞİL"

        -Türk futbolunun efsane kalecileri sizce kimlerdir?

        Çok iyi kaleciler yetiştirdik ama dünya çapında kalecimiz yok. 1950’lerden sonra önemli kaleciler arasında Cihat Arman, Turgay Şeren, Yasin Özdenak, Sabri Dino, Varol Ürkmez’i sayabiliriz. Bence efsane iki kaleci Özcan Arkoç ve Ali Artuner’dir. Arkoç, Fenerbahçe ve Beşiktaş’ta oynamış ekstra bir kaleciydi. Almanya’nın Hamburg gibi önemli bir takımında oynadı. Artuner’e gelince; 32 kere Milli Takım’da oynadı. O zaman pek çok Avrupa takımından teklif aldı ama Göztepe sevgisi yüzünden gitmedi. Artık onlar gibi kaleci yok.

        -Niye? Rüştü Reçber bir efsane değil mi?

        “Son 20 yılın en iyi kalecisi” denilen Rüştü, Barcelona’da 4 maç oynayıp geri geldi. Halbuki Barcelona’da oynadığı ilk karşılaşmanın ardından bana şunu söylemişti: “Burada 4 yıl kalacağım, Türkiye’ye sadece jübile yapmak için geleceğim. 2004’te de Milli Takım’ı bırakacağım.” Ancak, Milli Takım’ı 2009’da bıraktı. Öte yandan, Rüştü’nün 2002’deki Dünya Kupası dışında, Türkiye’nin ipini çektiği o kadar çok maç var ki! Bir oyuncu

        evrensel olarak efsane değilse benim için de efsane değildir.

        "VOLKAN HATALARINDAN DERS ALMIYOR"

        “Volkan Demirel, Rüştü Reçber’den sonra en iyi kaleci olarak anılıyor. Hakikaten iyi kaleci ama en büyük hatası, oyunu sürekli kale çizgisinde takip etmesi. Kaleci, top rakip sahadayken penaltı noktası ile ceza yuvarlağı arasındaki bir yerde durmalı. Bu yüzden savunma arkasına atılan her top tehlike oluyor. Volkan oyunu geriden takip ediyor ve hatalarından ders almıyor. Bu arada zor topları da kurtarıyor.”

        "KADIN KALECİLER DAHA ÇALIŞKAN"

        “ABD’de futbolu sokaktaki kişiler oynamıyor, bu yüzden yaratıcı oyuncuları yok. Şimdilik en büyük eksikleri bu. Öte yandan ABD, kadın futbolunda en iyiler arasında Yaşadığım Washington DC şehri futbol sahalarıyla dolu. Yan yana 34 sahanın hepsi dolu olabiliyor. Ben 65 kaleciye özel ders veriyorum. Bu kalecilerin yarısı kadın. Kadınlar çok iyi çalışıyor. Bir idmanda 200 kere plonjon yapabiliyorlar.”

        HTPAZAR / Füsun SAKA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ