Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Spor Basketbol Diğer ABD'yi fetheden Türk! - Basketbol Haberleri

        HTSPOR.COM-GAZETE HABERTÜRK / ÖZEL ROPORTAJ / METE AKTAŞ

        Türk basketbolunun geleceğinin en önemli yıldız adaylarından biri olan ve basketbol ve eğitim hayatını ABD’de sürdüren genç milli oyuncu Enes Kanter, önümüzdeki sonbahardan itibaren forma giyeceği NCAA Ligi’nin en prestijli takımlarından Kentucky Üniversitesi’nde coachluğunu yapacak olan ünlü teknik adam John Calipari ile ilk kez bir araya geldi. Başta Türkler olmak üzere ABD’de okumak isteyen yabancı öğrencilere eğitim danışmanlığı hizmeti veren studyinamerica.com adlı internet sitesinin bir araya getirdiği ikili HABERTÜRK’ün sorularını yanıtladı.

        JOHN CALIPARI: 'MÜTHİŞ BİR YETENEK'

        'O BİR CANAVAR'

        “Enes Kanter’in Nike Hoop Summit’te 34 sayı kaydedip Dirk Nowitzki’ye ait 12 yıllık sayı rekorunu kırdığı maçta Amerika’nın ve dünyanın en iyi genç yeteneklerine karşı dominant oyununu izledikten sonra bu çocuğun gelecekte çok büyük bir yıldız oyuncu olacağına iyice inandım. Onun çok iyi bir oyuncu olduğunu zaten biliyordum ama beklentilerimin de ötesinde olduğunu söyleyebilirim. Bir uzun için çok iyi bir atlet, koşabiliyor şut sokabiliyor ve pota altında tam bir canavar! İkili sıkışıtırma uygulamadan pota altında durdurulabileceğini sanmıyorum. Açıkçası önümüzdeki sezon onun gibi bir basketbol cevherine coachluk yapacağımdan ötürü çok heyecanlıyım.”

        5 DAKİKA YETTİ

        “ Enteresan olan şey Enes’i bizim değil onun bizi bulmasıydı. Kentucky maçlarını televizyondan izlerken benim sistemimin kendisine en uygun sistem olacağını inandığını ve benim için oynamak istediğini Stoneridge Lisesi’ndeki coachuna söylemiş. O da bana ulaştı ve Enes’ten bahsetti. Ben de bir uçağa atlayıp Enes’in maçını izlemeye gittim. Karşılaşmanın 5. dakikasında “Tamam, bu kadar izlemem yeterli” dedim ve bu genç adama coachluk yapmak istediğime karar verdim.

        'KARAKTERLİ BİR İNSAN'

        “Türk halkı Enes’le gurur duymalı. O sadece iyi bir basketbolcu değil aynı zamanda çok karakterli ve düzgün bir insan. Ailesinden, top koşturduğu kulüplere kadar Enes’in yetişmesinde emeği olan herkese takımın ve okulumuz adına teşekkür ediyorum.

        'LAKERS GİBİYİZ'

        “Biz NCAA’lerin L.A. Lakers’ıyız ve tüm maçlarımız ulusal kanallardan canlı yayınlanır.Umarım önümüzdeki sene maçlarımız Türk televizyonlarında yayınlanır ve bu genç adamın başarılarına milyonlarca Türk de şahit olur. Türkiye’nin favori NCAA takımı olmak istiyoruz.”

        'ZAMANI GELİNCE NBA'E GİDER'

        “ Bu yaz 5 oyuncumuz NBA Draft’ına girdi. Bunların üçü 1. sınıf öğrencisiydi. Ben NBA’de New Jersey Nets takımında 3 yıl coachluk ve Başkan Yardımcılığı yaptım. Derrick Rose’dan Marcus Camby’e, Tyreke Evans’a kadar NBA’e bir çok oyuncu yetiştirdim. NBA malzemesini tanırım. Enes’in gelecekte büyük bir oyuncu olacağına inanıyorum ancak NBA’deki geleceği hakkında konuşmak için henüz çok erken. Eğer iyi bir sene geçirir ve 1. yılının sonunda “coach ben NBA’e gitmek istiyorum” derse oturur konuşuruz. Ve eğer NBA seviyesine geçme vaktinin geldiğini hissedersem onu bu yolda teşvik ederim. Ama eğer o seviyeye gelmediyse “okulda kalman senin ve kariyerin için çok daha iyi olur” der, kalması için elimden geleni yaparım.”

        DESTEK OLUN

        “Enes’in ABD’ye gelmek için verdiği karar ne benim, ne Kentucky’nin ne de bir başkasının kararı. Bu, onun kararı ve bu onun hayatı. İnsanların yapması gereken şey artık anlamsız tartışmaları, dedikoduları bırakıp ona destek olmak.”

        ENES: 'KARARIMA SAYGI DUYSUNLAR'

        'ÖLÇÜTÜM F.BAHÇE'

        “Ben Fenerbahçe gibi köklü bir camiadan geliyorum. Kentucky Üniversitesi’ni seçmemdeki 1. unsurda bu okulun Fenerbahçe gibi mazisi başarılarla dolu köklü bir okul olmasıydı.

        Ayrıca basketbol takımının oyun stili hoşuma gidiyordu ve coach Calipari’nin oyunculara yaklaşımı ve oyuncularının potansiyelinin yüzde 100’ünü ortaya çıkarmaya gayret eden bir teknik adam oluşu Kentucky’i seçmeme neden oldu.

        'BU BENİM HAYATIM'

        “Türk basketbol medyasında bana sormadan, benim görüşümü almadan yalan yanlış bir çok şey yazıldı. Ben bazı yorumcuların bana diretmeye çalıştığı yaşamı değil kendi hayatımı yaşamak istiyorum. O yüzden herkesin verdiğim kararlara saygı duymasını rica ediyorum.

        'EĞİTİM ŞART'

        “Ben, eğitimin her şeyin önünde tutulduğu bir aileden geliyorum. Türkiye’de üniversite eğitimi ve basketbolu bir arada yürütemeyecektim. “Seneye NBA’e gitsem bile eğitimimi sürdürüp, her yaz yaz okuluna devam ederek Kentucky’den diplomamı alacağım. Bu hem benim hem de ailemin en çok istediği şey. Hedefim Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafındaki Türklerin gurur duyacağı bir birey olmak ve ülkemin ismini en yüksek seviyelerde duyurmak.

        MAYIS'TA OKULLU

        ABD'deki lise eğitimini tamamlayan Enes Kanter artık üniversiteli oluyor. 18 yaşındaki 2.08'lik yıldız Mayıs ayının ilk haftasında Kentucky eyaletinin Lexington kentinde bulunan Kentucky Üniversitesi'nin kampüsüne giderek okula resmi kaydını yaptıracak ve üniversite eğitimine başlayacak.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ